Lichaamsbeweging werkt net zo effectief tegen depressie als therapie of medicatie

Een nieuwe studie toont aan dat hardlopen, wandelen, yoga, dansen, tai chi of krachttraining net zo effectief is tegen depressie als therapie of medicatie. Bij mensen die antidepressiva slikken of therapie krijgen en bovendien sporten is het effect nog groter.  

De Australische onderzoekers hebben hun studie onlangs gepubliceerd in het British Medical Journal (BMJ). De wetenschappers bekeken 218 studies wereldwijd met in totaal meer dan 14.000 deelnemers. Al langer wordt vermoed dat beweging helpt tegen depressieve klachten, maar behandelaars zijn terughoudend om dit in te zetten als interventie.

Voordelen
De onderzoekers hebben in de publicatie Effect of exercise for depression: systematic review and network meta-analysis of randomised controlled trials (https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-075847) alle studies die de effecten van lichaamsbeweging vergelijken met medicatie en therapie op een rijtje gezet. Zij ontdekten dat rustige beweging zoals wandelen, tai chi of yoga al nuttig is bij depressies, maar hoe intensiever de activiteiten hoe groter de voordelen. Vooral dansen zorgt voor afname van depressieve gevoelens. Er zijn overigens wel verschillen tussen de seksen. Zo werkt krachttraining beter bij vrouwen en yoga bij mannen.

Voorkeur
De onderzoekers zetten wel kanttekeningen bij hun wetenschappelijk bewijs. Zo is er nauwelijks onderzoek waarbij deelnemers langer dan een jaar zijn gevolgd. Toch raden ze behandelaren aan om naast (psycho)therapie en antidepressiva ook lichaamsbeweging voor te schrijven. Sporten heeft de voorkeur omdat het niet alleen goed is voor de mentale maar ook voor de fysieke gezondheid. Bovendien zijn er geen vervelende bijwerkingen.  

Lees ook andere artikelen over sport en mentale gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/sport)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

running running