Trimbos biedt leidraad voor mentale gezondheid op het werk

Het Trimbos Instituut heeft op 19 februari de leidraad ‘Een organisatiebrede aanpak van mentale gezondheid op het werk’ uitgegeven. Die geeft leidinggevenden en HR-medewerkers tips voor de preventie van mentale klachten onder werknemers. De leidraad is bedoeld voor organisaties van meer dan tweehonderd medewerkers en maakt duidelijk met welk doel, op welk niveau en onder welke voorwaarden ze acties kunnen inzetten.

Dat meldt het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op 19 februari (https://www.arboportaal.nl/actueel/nieuws/2024/02/19/een-mentaal-gezonde-organisatie-hoe-doe-je-dat). Want de urgentie wordt breed gevoeld. In 2022 gaf een vijfde deel van alle werknemers aan mentale klachten te ervaren. dat zijn 1,5 miljoen personen. Bij jonge medewerkers (van 25 tot 35 jaar) was dit zelfs een vierde deel. De verzuimkosten door werkstress zijn ongeveer 11.000 euro per persoon en jaarlijks verzuimen werknemers in totaal zo’n elf miljoen dagen door werkstress. Mentale klachten komen voort uit langdurige werkstress. Die kan ontstaan door lange blootstelling aan te hoge of juist te lage psychosociale arbeidsbelasting.

Met de leidraad van Trimbos (https://www.arboportaal.nl/documenten/publicatie/2024/02/19/leidraad-een-organisatiebrede-aanpak-van-mentale-gezondheid-op-het-werk) kunnen bedrijven op tijd aandacht geven aan mentale gezondheid op het werk, problemen voorkomen of werknemers passend ondersteunen als dat nodig is. “De perfecte organisatiebrede aanpak bestaat niet”, aldus de makers. “De leidraad geeft houvast om keuzes te maken over de acties die nodig zijn. Er worden aanbevelingen en praktijkvoorbeelden gegeven over wat je op elk niveau in de organisatie kunt doen voor de mentale gezondheid. Kort samengevat: Bekijk problemen vanuit een organisatiebreed perspectief. Geef proactief en blijvend aandacht aan preventie. Begin klein en streef niet meteen naar volledigheid.”

Lees ook andere artikelen over werk en mentale gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/arbeidsomstandigheden)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

afbeelding-leidraad-mentale-gezondheid afbeelding-leidraad-mentale-gezondheid