Politiek neemt personeelskrapte tbs onder de loep

Het tekort aan personeel in de forensische zorg is een van de hete hangijzers in de politiek. Dat bleek op 15 februari tijdens het Tweede Kamerdebat met minister Franc Weerwind over het gevangeniswezen en tbs. De minister zegt concrete maatregelen te nemen. Die volgen na maart of april. Er wordt ook gekeken naar de verhouding tussen dakloosheid, de inzet van gemeenten, het gevangeniswezen en terugkeer in de maatschappij.

De keten van forensische zorg en reguliere ggz, met verschillende beveiligingsniveaus, beschermd wonen en de doorstroom naar de samenleving staan onder druk. Dat komt door dat er steeds vaker tbs wordt opgelegd, maar vooral door het tekort aan personeel. Veel Kamerleden hebben zorgen over krapte in het gevangeniswezen, maar dat geldt ook voor tbs en andere forensische zorg. Weerwind gaf aan dat te willen verlichten (https://www.tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2023A06040), maar kwam nog niet met concrete voorstellen.

Beveiligde plekken
Daarnaast zijn er zorgen over het tekort aan beveiligde plekken voor mensen in de reguliere zorg. De Kamer wil dat Weerwind dat aanpakt door onder andere de doorstroom te verbeteren. Voor de zomer komt daarvoor een plan van aanpak, zegde Weerwind toe.

Combinatievonnissen
Een deel van het capaciteitsprobleem kan worden opgelost door mensen vanuit de gevangenis sneller te laten behandelen binnen de forensische zorg. De zogenaamde ‘Fokkensregeling’ zou daarvoor een instrument kunnen zijn. Die is bedoeld om patiënten eerder naar de tbs te bewegen om te starten met hun behandeling. Een onderzoek naar combinatievonnissen zal voor de zomer van start gaan.

 

Lees ook andere artikelen over tbs (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/tbs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

tbs tbs