New York sleept social media voor de rechter voor kosten ggz jongeren

New York begint een rechtszaak tegen vijf social mediaplatforms. Het gaat om TikTok, Instagram, Facebook, YouTube en Snapchat. De stad houdt hen verantwoordelijk voor de mentale gezondheidscrisis onder jongeren en wil dat zij gaan betalen voor de benodigde ggz.

New York zegt jaarlijks meer dan 100 miljoen dollar uit te geven aan programma’s en diensten voor de geestelijke gezondheidszorg van jongeren. De bedrijven zijn daarvoor medeverantwoordelijk door het inbouwen van ‘manipulatieve en verslavende functies’ en ‘kwaadaardige algoritmes’, aldus burgemeester Eric Adams van New York (https://www.nyc.gov/office-of-the-mayor/news/125-24/mayor-adams-lawsuit-against-social-media-companies-fueling-nationwide-youth-mental-health#/0). De aanklacht wordt onderschreven door de New York City Department of Health and Mental Hygiene, NYC Health + Hospitals en de New York City Department of Education.

Angststoornissen
In de aanklacht stellen de partijen dat de social media-bedrijven mechanismes hebben ingebouwd die lijken op die van gokken om zo gebruikers langer vast te houden. Bovendien is er al langer bewijs dat het gebruik van TikTok, Instagram, Facebook, YouTube of Snapchat schadelijk is voor tieners. Het kan leiden tot angststoornissen en depressie. De stad stelt dat dat net zo gevaarlijk is als het gebruik van vuurwapens of tabak. Eerder deze maand heeft een commissie ouders geadviseerd om het social media-gebruik van hun kinderen op z’n minst uit te stellen tot hun 14e jaar.

Verslavende feeds
“Social media kunnen een plek zijn voor ongezonde vergelijkingen met anderen, een platform voor pesten en leiden tot negatieve gevolgen voor de mentale gezondheid van onze kinderen”, stelt locoburgemeester van Volksgezondheid en Human Services Anne Williams-Isom. De stadsadvocaat van New York heeft het over een ‘oneerlijks strijd’. “De beste productontwikkelaars ter wereld hebben verslavende feeds en functies ontworpen om de hoeveelheid tijd die jongeren op het platform doorbrengen te maximaliseren, waardoor ouders, jongeren, leraren en eerstehulpafdelingen met de schadelijke gevolgen moeten omgaan.” 

Veiligheid
De vijf bedrijven brengen hier tegenin dat zij maatregelen hebben ingebouwd om het gebruik in te perken. Ze proberen om jongeren onder de 18 jaar voldoende veiligheid te bieden op hun platforms, aldus de aangeklaagden. Het is nog niet bekend wanneer de zaak van start gaat. In de Verenigde Staten zijn er honderden schooldistricten die om dezelfde redenen social media-giganten voor de rechter slepen.

Lees ook andere artikelen over social media en mentale gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/sociale media)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

newyork newyork