De invloed van de darmen op de behandeling van schizofrenie. Of andersom.

Handtekening van de darmen voor behandeling-resistente schizofrenie?

Volwassenen met schizofrenie die niet op behandeling reageert, vertonen aanzienlijke verschillen in het darmmicrobioom (https://www.mlds.nl/spijsvertering/microbioom/) in vergelijking met hun lotgenoten die positief reageren op behandeling. Onderzoekers speculeren dat dit verschil wordt veroorzaakt door de behandeling met clozapine (https://www.farmacotherapeutischkompas.nl/bladeren/preparaatteksten/c/clozapine), hoewel de mogelijkheid dat vooraf bestaande verschillen in het microbioom bijdragen aan behandeling-resistentie niet kan worden uitgesloten..

Darryl Eyles, van de Universiteit van Queensland in Brisbane, Australië: ”Onderzoeken zijn nodig om de klinische implicaties van onze bevinding van een veranderd microbioom bij mensen met behandeling-resistente schizofrenie die clozapine gebruiken, te begrijpen, vooral of therapeutische strategieën voor behandeling-resistente schizofrenie rekening moeten houden met microbiota-adjuvanten, zoals een dieet, lichamelijke activiteit en probiotica”. De studie is 31 januari online gepubliceerd in JAMA Psychiatry (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2814638).

Handtekening

Tot 30% van de mensen met schizofrenie is behandeling-resistent en ervaart aanhoudende symptomen ondanks twee of meer behandelingen met antipsychotica, aldus de onderzoekers. De rol van het microbioom bij schizofrenie, inclusief in relatie tot de behandeling, blijft onduidelijk.

Om dit te onderzoeken, onderzochten de onderzoekers het genetisch materiaal van ontlastingsmonsters van 97 individuen uit vier verschillende groepen: 25 controles zonder psychiatrische diagnose (heden of verleden), 24 individuen met behandeling-responsieve schizofrenie die niet-clozapine antipsychotica gebruikten, 26 clozapine-responsieve individuen met behandeling-resistente schizofrenie, en 22 clozapine-niet-responsieve individuen met behandeling-resistente schizofrenie.

Na correctie voor beïnvloedende factoren als leeftijd en gewicht, zagen de onderzoekers een ”robuust” verband tussen het microbioom en schizofrenie en behandeling-resistentie.

Het verband tussen het darmmicrobioom en schizofrenie was een ”handtekening” van behandeling-resistentie en blootstelling aan clozapine en was niet geassocieerd met demografische kenmerken, levensstijlfactoren of medicatiegerelateerde bijwerkingen, zoals obstipatie en het metabool syndroom, zo meldden ze.

Ondanks blootstelling aan antipsychotica en andere verschillen in levensstijl, was de samenstelling van het microbioom van individuen met behandeling-responsieve schizofrenie meer vergelijkbaar met die van controles zonder psychiatrische diagnoses dan met die van individuen met behandeling-resistente schizofrenie die clozapine gebruikten.

Volgens de onderzoekers roept dit de vraag op of het gebruik van clozapine de darmmicrobiota verandert of dat de bacteriën die aanwezig zijn vóór blootstelling aan clozapine de effecten van eerstelijns antipsychotica en daarmee de opkomst van behandeling-resistentie medieert. Het benadrukt ook het belang van het overwegen van medicijninname in microbiota-studies in de psychiatrie,.

Er wordt wel gewaarschuwd voor al te snelle conclusies: ”Het gaat hier vooral om een verband zonder voldoende inzicht in causale relaties. En zelfs met een beter begrip van die causale relaties betekent dit niet noodzakelijk dat er op korte termijn een klinisch bruikbare diagnostische test of behandeling gericht op het darmmicrobioom kan worden ontwikkeld.”

Lees ook andere artikelen over de connectie tussen darmen en psychiatrie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/darm%20en%20brein)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

psychofarmaca, darmen psychofarmaca, darmen