Akwa GGZ voert praktijkonderzoek uit naar herstel in de ggz

Herstel is een belangrijk onderdeel van de zorg voor mensen met een psychische aandoening. In eerder kwalitatief onderzoek (https://akwaggz.nl/wp-content/uploads/2022/07/Rapport-gebruik-zorgstandaarden.pdf) over de zorgstandaard Herstelondersteuning gaf driekwart van de deelnemende teams aan dat herstelondersteuning een aandachtspunt is en dit graag willen verbeteren. Ook gaven deze teams aan dat maar in 37% sprake is van helder gedefinieerd herstelbeleid binnen hun organisatie.

Dat schrijft Akwa GGZ, dat om deze reden een praktijkonderzoek uitvoert onder patiënten, zorgprofessionals en managers in de ggz. Met het onderzoek wil Akwa GGZ achterhalen hoe de praktijk beter ondersteund kan worden bij herstelgerichte zorg.

Bij herstel gaat het om sociale rollen weer oppakken, grip op het leven krijgen en weer verbinding voelen met anderen. Herstel maakt onderdeel uit van de zorg die elke patiënt krijgt. Naast de zorgstandaard Herstelondersteuning zijn er nog zes zorgstandaarden voor de ggz over herstel: Arbeid als medicijn, Daginvulling en participatie, Destigmatisering, Naasten, Zelfmanagement en Zingeving in de psychische hulpverlening.  In andere zorgstandaarden voor de ggz is een hoofdstuk opgenomen over herstel bij een specifieke aandoening.

Meedoen aan praktijkonderzoek? Vul de enquête in!

In het praktijkonderzoek wordt via een online enquête onderzocht hoe patiënten, zorgprofessionals en managers de toepasbaarheid en bruikbaarheid van de zeven zorgstandaarden ervaren. Vervolgens kunnen deelnemers aangeven of zij mee willen werken aan het vervolgonderzoek in de vorm van verdiepende interviews die ingaan op specifieke uitkomsten van het onderzoek.

Akwa GGZ heeft drie enquêtes uitgezet (https://evaluatie-zorgstandaarden.nl/): voor patiënten, voor zorgprofessionals, en één voor managers, beleidsmakers en bestuurders. Het onderzoek wordt uitgevoerd door onderzoeksbureau Zorgfocuz, meedoen is anoniem en invullen duurt ongeveer 10 minuten. Invullen kan hier: https://evaluatie-zorgstandaarden.nl.

De enquêtes zijn hier te vinden (https://evaluatie-zorgstandaarden.nl/)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

panel panel