De waanzin voorbij. Insider perspectieven op psychose en herstel

Judith de Roos recenseert het boek van Peter Tomlinson

 

I wrote my way into this mess
Into this crisis of self and reality
The intentionality was mine all along
I resolve to write my way out again

Zo luidt de openingsquote van Peter Tomlinson. Tomlinson schrijft in dit boek over zijn psychose met hallucinaties, wanen en ongecontroleerd associatief denken, waar hij gedurende 2 jaar last van had. Tomlinson wil zijn ervaringen delen met een breder publiek, of zoals hij zegt; ‘tijdens mijn psychose sprak de wereld tegen mij in de taal van raadsels en symbolisme, met deze tekst spreek ik zo duidelijk en verstaanbaar mogelijk terug.‘

Tomlinson gaat uitgebreid in op de verschillende facetten van zijn psychose, hij vertelt over zijn ervaringen maar legt daarnaast ook in breder perspectief uit wat er gebeurde. Juist het specifieke gedeelte over dat wat hij zag en dacht in zijn wanen maakt het interessant, het geeft werkelijk een kijkje in een ‘haperend brein’. Zo had Tomlinson het idee dat zijn gedachten werden gelezen doordat zijn gezicht continu gevolgd werd met een netwerk van camera’s. Op basis van zijn gelaatsuitdrukkingen zou een computer vervolgens de data analyseren en zijn gedachten kunnen lezen. Hij gooide dan ook zijn magnetron, computer en bril weg omdat hij dacht dat deze diende als communicatiemiddelen. Ook had hij het idee dat de politie hem volgde en dat alle geestelijke gezondheids-professionals corrupt waren en in een commercieel spel speelde. Langzaam maar zeker lees je hoe hij de controle verloor. Belangrijke life-events werden hem hierbij niet gespaard.

Soms komt het boek wat overgestructureerd en schools over als hij alles kopje voor kopje gaat uitwerken, hierdoor leest het wat minder soepel. Tomlinsons verhaal maakt schrijnend duidelijk dat er een groot gebrek is aan systemisch werken met zijn naasten of ander netwerk. Dit komt ook terug in het interessante deel 2, waar diverse betrokkenen, waaronder zijn dochter, zijn beste vriendin, psychiater, een onderzoeker, zijn maatschappelijk werker en een aantal ervaringsdeskundigen hun visie op Pete’s verhaal geven. Ook daar komt naar voren dat interpersoonlijke (bijvoorbeeld de rol van familie en lotgenoten) en sociale aspecten een grote impact hebben op herstel.

Het boek is uniek in het gegeven dat het niet alleen de op- en neergang van Tomlinsons psychotische ervaringen beschrijft, maar ook hoe hij zelf het kantelpunt tussen beiden hanteert en controleert. Zijn slagzinnen of mantra’s bleken hierbij goud waard.

Al met al een interessant boek, voor wie echt wat meer over psychotische belevingen wil weten en niet bang is om de fraaie Belgische taal te bezigen.

Peter Tomlinson: De waanzin voorbij. Insider perspectieven op psychose en herstel
Utgeverij Owl Press; 256 pagina’s; € 24.95; ISBN : 9789464788310

Lees ook andere recensies van Johan Atsma en Judith de Roos (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

Waanzin voorbij Waanzin voorbij