Het verband tussen depressie en een verhoogde lichaamstemperatuur

Mensen met depressie hebben hogere lichaamstemperaturen, wat suggereert dat het verlagen van de lichaamstemperatuur bij een depressie mogelijk gunstig kan zijn voor het tegengaan ervan. Dat blijkt uit een nieuwe studie onder leiding van de University of California in San Francisco .

Uit de studie, die gisteren is gepubliceerd in Scientific Reports (https://www.nature.com/articles/s41598-024-51567-w), blijkt niet of depressie de lichaamstemperatuur verhoogt of dat de hogere temperatuur de depressie (mede-)veroorzaakt. Het is ook onbekend of de hogere lichaamstemperatuur die wordt waargenomen bij mensen met depressie een verminderd vermogen tot zelfkoeling, een verhoogde warmteproductie door metabole processen, of een combinatie van beide weerspiegelt.

Onderzoek en resultaten

De onderzoekers analyseerden gegevens van meer dan 20.000 internationale deelnemers die een apparaat droegen dat de lichaamstemperatuur meet, en die ook dagelijks zelf hun lichaamstemperatuur en depressiesymptomen rapporteerden. De zeven maanden durende studie begon begin 2020 en omvatte gegevens uit 106 landen.

De resultaten toonden aan dat bij elke toename van de ernst van depressieve symptomen deelnemers hogere lichaamstemperaturen hadden. De lichaamstemperatuurgegevens lieten ook een trend zien naar hogere depressiescores bij mensen wiens temperaturen minder fluctueerden gedurende een periode van 24 uur, maar deze bevinding was niet significant.

Volgens Ashley Mason, hoofdauteur van de studie, werpen de bevindingen licht op hoe een nieuwe behandelmethode voor depressie zou kunnen werken. Een kleine hoeveelheid bestaande causale studies heeft aangetoond dat het gebruik van bubbelbaden of sauna’s depressie kan verminderen, mogelijk door het lichaam aan te zetten tot zelfkoeling, bijvoorbeeld door te zweten.

Mason: ”Ironisch genoeg kan het verwarmen van mensen eigenlijk leiden tot een langdurige daling van de lichaamstemperatuur, die langer aanhoudt dan wanneer je mensen direct afkoelt, door bijvoorbeeld een ijsbad. Wat als we de lichaamstemperatuur van mensen met een depressie kunnen volgen om opwarmbehandelingen goed te plannen?”

De auteurs stellen dat dit de grootste studie tot nu toe is die de associatie onderzoekt tussen lichaamstemperatuur (beoordeeld met zowel zelfrapportagemethoden als draagbare sensoren) en depressieve symptomen in een geografisch breed scala, Ze zien mogelijkheden om een nieuwe weg voor behandeling in te slaan.

Het volledige (Engelstalige) artikel is hier te lezen. (https://www.nature.com/articles/s41598-024-51567-w)

Lees ook andere artikelen over depressies (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Thermometer Thermometer