Onderzoek naar verband spraakverandering en psychose

Psychiater Iris Sommer van UMCG gaat onderzoeken of veranderingen in manier van spreken kunnen wijzen op een psychose. Daarvoor wordt een internationaal team van hersenwetenschappers, linguïsten en experts in AI ingezet. Het onderzoek wordt voor bijna 10 miljoen euro gesubsidieerd door de European Research Council.

Dat meldt het UMCG op 31 januari (https://nieuws.umcg.nl/w/kan-spraak-een-psychose-voorspellen-%C2%A0). Het voorspellen van psychoses speelt een rol bij targeted treatment: als patiënten die eerder een psychose hebben gehad een terugval krijgen of weer verschijnselen gaan vertonen. Targeted treatment vervangt het langdurig slikken van antipsychotica.

Weerspiegeling van gedachten
Dan is het zaak om de verschijnselen van psychose vroeg te herkennen. Spraak kan een goede indicatie zijn. Het is de weerspiegeling van iemands gedachten. Mensen met een psychose hebben een bepaalde manier van praten, zegt Sommer: ze vertellen met langere pauzes, zijn snel afgeleid en praten vaan over hetzelfde onderwerp. De onderzoekers willen nu kijken of zulke manieren van spreken inderdaad te koppelen zijn aan het ontwikkelen van psychoses.   

Spraak en hersenactiviteit
Dat doen ze met een app die spraak vastlegt. Het team ontwikkelt software die patronen van veranderingen herkent. De onderzoekers laten mensen die eerder een psychose hadden wekelijks een afbeelding of een verhaal zien. De proefpersonen spreken hun reactie daarop in via de app. Met de opnames wordt een taalmodel met AI getraind. Daarnaast gaan de onderzoekers beeldvormende technieken inzetten om hersenactiviteit van de proefpersonen te meten. Zo valt er misschien een verband te ontdekken tussen spraakverandering en hersenactiviteit van mensen met een psychose. Iris Sommer en haar team gaan kijken naar spraakveranderingen in de verschillende fasen van psychotische stoornissen: acuut, remissie en terugval. Daarom wordt de spraak van een persoon over lange duur gemeten.

Gemoedstoestand
Als de blijkt dat deze onderzoeksmethode werkt, kan die ook breder worden toegepast. De manier van spreken – en veranderingen daarin – kan veel zeggen over het mentaal welzijn van een persoon. Dit hoeft niet alleen te worden toegepast binnen de ggz, maar kennis over gemoedstoestand kan ook van waarde zijn bij het besturen van vliegtuigen of treinen of het bedienen van grote apparaten.

Lees ook andere artikelen over psychose (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/psychose)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

talk talk