Eén centraal platform voor jongeren met beginnende mentale klachten

Acht organisaties die zich inzetten voor de mentale gezondheid van jongeren willen hun krachten bundelen op één centraal platform voor beginnende mentale klachten. Het gaat om de doelgroep van 16 tot 27 jaar. Zij vinden het aanbod voor laagdrempelige hulp veel te versnipperd, waardoor jongeren passende ondersteuning niet tijdig weten te vinden. Dat moet anders.

Dat schrijft MIND op haar website (https://wijzijnmind.nl/nieuws/een-centraal-jongerenplatform-acht-hulporganisaties-bundelen-krachten). De acht organisaties zijn MIND, MIND Us, De Kindertelefoon, @ease, Transformers Community, Join Us, 113 Zelfmoordpreventie en Jongerenhulp.

Verwijzen
Jongeren met beginnende mentale klachten moeten ergens gratis en anoniem terecht kunnen voor relevante informatie, contact met leeftijdsgenoten, een luisterend oor en hulp bij het vinden van verdere ondersteuning. Door de zoektocht te vergemakkelijken en onderlinge support te stimuleren, wordt de zelfredzaamheid van jongeren versterkt. Dat voorkomt op tijd dat klachten verergeren of veel complexer worden. Niet alleen jongeren hebben hier behoefte aan, ook scholen willen een makkelijk toegankelijke plek om naar te verwijzen.

Betrouwbaar en laagdrempelig
Het centrale platform moet ruimte bieden aan toegankelijke informatie, de mogelijkheid elkaar te ondersteunen binnen een forum/community (peer to peer), de optie om te chatten of bellen met een getrainde vrijwilliger en hulp bij het vinden van laagdrempelige en gespecialiseerde ondersteuning in de buurt. En voor jongeren die acute hulp nodig hebben: een noodknop. Het gaat om één betrouwbare en laagdrempelige plek waar ook huisartsen, verenigingen, scholen, overheden, influencers naar kunnen verwijzen. Tot deze digitale vorm van hulp heeft iedereen direct toegang: geen wachtlijsten, geen administratieve rompslomp, zo willen de organisaties.

Haalbaarheid
De volgende coalitie moet over het centrale platform beslissen. De organisaties hebben een voorstel gestuurd naar informateur Ronald Plasterk om hun zaak te bepleiten. De kosten worden geschat op drie miljoen euro per jaar. Het ministerie van VWS heeft eerder een haalbaarheidstoets laten doen door bureau Berenschot. Dat heeft geadviseerd om het voorstel te steunen (https://www.allesoke.nl/resources/bestanden/behoefteonderzoek.pdf)Dat heeft geadviseerd om het voorstel te steunen. De huidige staatssecretaris Maarten van Ooijen en minister Conny Helder hebben aangegeven de acht organisaties te willen helpen.

Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/)

Lees ook andere artikelen over mentale klachten bij jongeren (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jongeren)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZtotaalJONGEREMOBIEL GGZtotaalJONGEREMOBIEL