Groeps-CGT voor moeders met postpartum depressie goed voor ontwikkeling kind

Onderzoekers van de McMaster University hebben ontdekt dat cognitieve gedragstherapie (CGT) die wordt gegeven door verpleegkundigen in de openbare gezondheidszorg aan moeders met postpartum depressie (ook wel postnatale depressie genoemd) mogelijk leidt tot aanpassingen in de hersenontwikkeling van hun baby’s.

Onder leiding van Ryan Van Lieshout ontdekten de onderzoekers een significante toename in de variabiliteit van de hartslag met hoge frequentie bij baby’s - een maatstaf voor hoe goed het lichaam stress en andere emoties reguleert. Dit is de eerste keer dat in een klinische studie is aangetoond dat welke vorm van psychotherapie dan ook, gegeven aan moeders met postpartum depressie door verpleegkundigen, kan leiden tot aanpassingen in de hersenen en lichamen van baby’s. Het onderzoek is recent gepubliceerd in Development and Psychopathology (https://www.cambridge.org/core/journals/development-and-psychopathology/article/abs/public-health-nursedelivered-cognitive-behavioral-therapy-for-postpartum-depression-assessing-the-effects-of-maternal-treatment-on-infant-emotion-regulation/8545976A073F8686A1A28A758D1408BF).

De studie toonde significante verbeteringen aan in postpartum-symptomen bij moeders tijdens de negen weken durende groepsinterventie. Dit recente onderzoek ondersteunt eerder onderzoek (https://www.psychiatrist.com/jcp/online-nurse-delivered-group-cbt-postpartum-depression/) van Van Lieshout en gepubliceerd in juli 2023, waarin de voordelen werden aangetoond van groeps-CGT voor moeders onder leiding van verpleegkundigen in de algemene gezondheidszorg .

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat een acceptabele, kosteneffectieve gesprekstherapie bij postpartum depressie, gegeven door verpleegkundigen in de algemene gezondheidszorg, het potentieel heeft om de depressie bij moeders te verbeteren en zelfs de intergenerationele overdracht van psychiatrische risico’s kan verminderen, wat de resultaten voor zowel moeders als hun baby’s ten goede komt.

Lees ook andere artikelen over postpartum depressie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/postnatale%20depressie)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Moeder en kind Moeder en kind