Arbo Unie: Langdurig ziekteverzuim door psychische klachten neemt fors toe

Ziekteverzuim in Nederland blijft dalen, maar tegelijkertijd neemt langdurig verzuim van medewerkers als gevolg van psychische klachten toe. Dat blijkt uit de jaarlijkse voorspellende analyse van Arbo Unie (https://www.arbounie.nl/werkgever/nieuws/arbo-unie-over-ziekteverzuim-in-2024). De organisatie drukt werkgevers op het hart om goed te letten op hun menselijk kapitaal.

De daling van ziekteverzuim hangt samen met de toename van werkloosheid. Het Centraal Planbureau (CPB) verwacht voor 2024 een lichte stijging van de werkloosheid. Dus wordt er een daling van het verzuim in alle sectoren verwacht. Dat komt ook doordat het aantal long covid-gevallen afneemt. In 2023 nam het totale aantal verzuimdagen af met 1,1 miljoen dagen ten opzichte van het jaar daarvoor.

1 miljard euro
Ondanks de gemiddelde daling – ook in langdurig verzuim – neemt het aantal dagen dat medewerkers zich ziek melden als gevolg van psychische klachten enorm toe. In 2023 ging het in totaal om 2,9 miljoen verzuimdagen. Dit kost de Nederlandse samenleving ruim 1 miljard euro per jaar, aldus de Arbo Unie. Binnen sectoren als onderwijs, zorg en zakelijke dienstverlening kent zo’n 40 procent van het totale verzuim een psychische oorzaak.

Mantelzorg
De belangrijkste oorzaak van verzuim door psychische klachten is een verstoorde werk-privé-balans. Vooral mantelzorg voor zieke ouders of partners is moeilijk te combineren met werk. Regelgeving voor zorgverlof werkt vaak onvoldoende. Een tweede oorzaak van psychisch verzuim is digitalisering, waardoor vooral oudere medewerkers het gevoel hebben niet meer mee te kunnen. Maar de Arbo Unie ziet ook veel stress en psychische klachten bij jongeren die net op de arbeidsmarkt komen.

 

Lees ook andere artikelen over ziekteverzuim (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/ziekteverzuim)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

arbounie arbounie