Taskforceleden DSM-5-TR ontvingen meer dan 14 miljoen dollar niet-geregistreerde vergoeding

Ongeveer 60% van de Amerikaanse artsen die als panel- en taskforceleden optraden voor de DSM-5-TR, ontvingen meer dan 14 miljoen dollar van de industrie, zonder dat te hebben opgegeven. Meestal waren de betalingen voor voedsel en drankjes, reizen en advieskosten. Maar meer dan een derde ontving vergoedingen voor diensten anders dan advies, zoals deelname aan het sprekersbureau van een farmaceutisch bedrijf, wat volgens medisch ethici bijzonder problematisch is. Dat blijkt uit onderzoek, recent gepubliceerd in BMJ (https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-076902).

De DSM-5-TR is uitgebracht in 2022 door de American Psychiatric Association (APA) en bevat wijzigingen die online zijn aangebracht sinds de publicatie van de DSM-5 in 2013. Volgens de APA mochten panelleden niet deelnemen als ze meer dan $5000 aan industriële betalingen hadden ontvangen. Daarnaast waren alle 186 personen die aan de tekstrevisie werkten, verplicht alle inkomstenbronnen bekend te maken vóór hun deelname. Daarmee moest belangenverstrengeling worden voorkomen. Financiering vanuit de industrie sloot de deelname echter niet uit en geen van de bekendmakingen in de handleiding werd gepubliceerd of openbaar werd gedeeld.

”Het doel is niet om de APA of individuele leden van de APA met de vinger te wijzen, maar eerder om hopelijk een klein stukje onderzoeksgegevens te leveren dat de APA zou helpen het grotere systemische probleem van belangenconflicten te bekijken,” vertelde de hoofdonderzoeker van de studie, Lisa Cosgrove, PhD, hoogleraar counseling en faculteitsfellow aan het Applied Ethics Center van de University of Massachusetts Boston, aan Medscape Medical News.

Over het onderzoek

Het onderzoek bouwt voort op het eerdere werk van de onderzoekers naar financiële belangenconflicten bij DSM-bijdragers. Het gebrek aan een gecentraliseerde database van industriële betalingen maakte de eerdere studies van de groep veel ingewikkelder en tijdrovender.
Voor dit project baseerden de onderzoekers zich op de in 2014 gelanceerde Open Payments-database, De database verzamelt en publiceert gegevens over betalingen door de farmaceutische industrie en bedrijven voor medische apparatuur aan artsen en andere zorgprofessionals voor onderzoek, maaltijden, reizen, geschenken, sprekersvergoedingen en andere kosten. Het programma werd opgericht als onderdeel van de Affordable Care Act (https://www.irs.gov/affordable-care-act).

De onderzoekers analyseerden industriële betalingen aan de panelleden van de DSM-5-TR tussen 2016 en 2019, net voordat het werk aan de tekstrevisie begon. Van de 168 personen die een bijdrage hadden geleverd aan de handleiding, voldeden 92 aan de inclusiecriteria van een in de VS gevestigde arts met industriële betalingen bijgehouden in Open Payments.

55 van die artsen, of 59,8%, hadden financiële banden met de industrie. Het meest voorkomende type betaling was voor voedsel en drankjes (90,9%), reizen (69,1%) en advies (69,1%). Negentien panelleden ontvingen $1,8 miljoen voor ”vergoedingen voor diensten anders dan advies, waaronder optreden als faculteit of als spreker op een locatie anders dan een voortgezette educatieprogramma.”

Banden met de industrie

De onderzoekers ontdekten dat elk DSM-5-TR-panel ten minste één lid met banden met de industrie had. De panels met het hoogste aantal leden met een recente geschiedenis van financiering uit de industrie waren die voor neurologische ontwikkelingsstoornissen; bipolaire stoornissen; obsessief-compulsieve stoornissen; neurocognitieve stoornissen; door medicatie veroorzaakte bewegingsstoornissen; en storende, impulsbeheersings- en gedragsstoornissen. Meer dan 70% van de leden van die panels had financiering uit de industrie ontvangen.

Het totale bedrag aan betalingen dat door alle panelleden werd ontvangen, was meer dan $14,2 miljoen, met een variatie van net onder $14 per arts tot $2,7 miljoen per arts. De onderzoekers merken op dat het percentage panelleden met steun uit de industrie vergelijkbaar was tussen DSM-5-TR en DSM-5.
De onderzoekers zagen dat, in lijn met eerdere onderzoeken, de panels waarvan de leden de meeste financiële banden met de industrie hadden, die panels waren waarvoor farmaceutische interventies de eerstelijns therapie zijn.

Nuancering

Op basis van de bevindingen van dit onderzoek, menen sommigen dat alle panelleden met banden met de industrie uit het het expertenbestand van de DSM (en andere richtlijnen) moeten worden verwijderd. Dat zou de kans op belangenverstrengeling verkleinen. Hoofdonderzoeker Cosgrove is het daar niet mee eens. ”Er zijn honderden experts in alle medische disciplines die geen banden met de industrie hebben. Het argument dat ’de meeste experts banden met de industrie hebben’ is een vals en ongefundeerd argument.”
Het echte struikelblok voor medisch ethici is, dat in tegenstelling tot bij DSM-5, de APA de bekendmakingen van DSM-5-TR-bijdragers niet openbaar heeft gedeeld.

Het volledige (Engelstalige)onderzoek is hier te vinden. (https://www.bmj.com/content/384/bmj-2023-076902)

Lees hier meer over de DSM-5 (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/dsm-5)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

dsm dsm