Forse toename van meisjes en jonge vrouwen die na zelfbeschadiging of suïcidepoging in ziekenhuis belanden

Het aantal tienermeisjes en jonge vrouwen dat na een zelfmoordpoging of zelfverminking op de spoedeisende hulp belandt is de afgelopen tien jaar met 50 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van VeiligheidNL op verzoek van stichting 113 Zelfmoordpreventie. Het gaat in totaal om een stijging van ongeveer vierduizend jonge vrouwen in 2013 naar ongeveer zesduizend in 2022.

Het gaat om vrouwen tot 30 jaar die op de eerste hulp terecht komen. Voor mannen, jongemannen en vrouwen boven de 30 is geen stijging of daling te zien. In 2022 moest de helft van de meisjes en jonge vrouwen na behandeling op de Spoedeisende Hulp (SEH) langer in het ziekenhuis worden opgenomen.

Alarmsignaal
“Dit is een alarmsignaal dat het met sommige jongeren dusdanig slecht gaat dat ze tot actie overgaan”, zegt hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie Arne Popma van Amsterdam UMC tegen de Volkskrant (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/steeds-meer-jonge-vrouwen-op-eerste-hulp-vanwege-zelfbeschadiging-of-poging-tot-suicide~bb906482/). “De cijfers passen helaas in een trend.” Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en het Trimbos instituut (https://www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/mentale-gezondheid-van-meisjes-gaat-achteruit-bijna-de-helft-piekert-is-snel-angstig-en-vaak-ongelukkig~ba96b8d8/) blijkt dat bijna de helft van de meisjes op de middelbare school kampt met mentale problemen. Zij zijn angstig, ongelukkig en zij piekeren veel. Uit onderzoek van het Nationaal Vergiftigingen Informatiecentrum (NVIC) (https://assets-eu-01.kc-usercontent.com/4ecb7ebb-946a-0154-473e-737dbc98bace/75b8bf34-c949-4017-8790-1659e17ca3c0/NVIC-jaaroverzicht%202022.pdf) blijkt dat het aantal tieners tussen 13 en 17 jaar dat een overdosis medicatie neemt, enorm is gestegen. Bijna 85 procent van deze zogenaamde ‘intentionele vergiftigingen’ komt voor bij meisjes.

Roep om hulp
Er kan dan sprake zijn van een suïcidepoging, maar ook van een roep om hulp of verlangen naar rust in het hoofd. Volgens David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA), speelt hetzelfde bij jonge vrouwen die met spoed in het ziekenhuis worden opgenomen. Dat wordt ondersteund door de cijfers uit eerder onderzoek van VeiligheidNL: Bij ongeveer driekwart gaat het om een poging of ‘waarschijnlijke’ poging tot suïcide, bij ongeveer een kwart om zelfbeschadiging.

 

Lees ook andere artikelen over suïcide (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zelfmoord)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

113-zelfmoordpreventie 113-zelfmoordpreventie