Verhoogd risico op miskraam door gebruik benzodiazepines

Zwangere vrouwen die benzodiazepines gebruiken, lopen mogelijk een verhoogd risico op een miskraam, zo blijkt uit een recente, in JAMA Psychiatry gepubliceerde (https://jamanetwork.com/journals/jamapsychiatry/article-abstract/2813434) studie.

Als andere factoren die het risico op een miskraam kunnen verhogen (zoals leeftijd, psychiatrische geschiedenis, medische aandoeningen, medicijngebruik, etcetera) worden uitgesloten, is er bij vrouwen die benzodiazepines gebruiken vóór de voltooide 19e week van de zwangerschap een ongeveer 70% hoger risico op een miskraam, aldus het Taiwanese onderzoek.

Volgens de onderzoekers benadrukken de bevindingen het belang van inzicht in de specifieke medicijnen en doses die betrokken zijn bij het overwegen van potentiële risico’s voor aanstaande ouders. ”Alternatieve benaderingen voor de behandeling van angststoornissen of slaapstoornissen, zoals psychotherapie en medicijnen zoals SSRI’s, kunnen redelijke alternatieven zijn voor benzodiazepines tijdens de zwangerschap. De beslissing om benzodiazepines voor te schrijven, vereist een grondige evaluatie van de mogelijke risico’s voor de foetus en de voordelen voor de moeder en het kind.”

Het onderzoek

Co-auteur van de studieFei-Yuan Sharon Hsiao en haar collega’s analyseerden informatie uit twee grote databases met gezondheids- en geboortegegevens voor het grootste deel van de bevolking in Taiwan. Door deze databases te combineren kon worden onderzocht of het gebruik van benzodiazepines, vaak voorgeschreven voor angst en slaapproblemen, kon worden gelinkt aan een hoger risico op een miskraam.

De studie omvatte meer dan 3 miljoen zwangerschappen bij 1.957.601 vrouwen, waarvan 136.134 (4,4%) resulteerden in een miskraam. De onderzoekers richtten zich op zwangerschappen die eindigden in een miskraam vóór de 20e week van de zwangerschap en vergeleken vrouwen die benzodiazepines hadden ingenomen met degenen die dat niet hadden gedaan.

Een probleem in eerdere onderzoeken was om te bepalen of de medicijnen het meest bijdragen aan het risico van de patiënt. Immers, de onderliggende angst of depressie waarvoor de medicijnen worden voorgeschreven kan ook bijdragen aan het risico op een miskraam.

De studie onderzocht verschillende benzodiazepines die vaak worden voorgeschreven voor angst. De studie vond een 42% (95% CI, 1,13-1,79) verhoogd risico op een miskraam voor Lorazepam, 39% (1,17-1,66) voor Alprazolam, 69% (1,31-2,19) voor Diazepam en 54% (1,27-1,86) voor Oxazolam. Fludiazepam werd geassocieerd met een 252% verhoogd risico (1,89-3,36) op een miskraam. Fludiazepam is niet goedgekeurd door de FDA maar is in Taiwan op recept verkrijgbaar.

De bevindingen komen overeen met die van een studie uit 2019, ook gepubliceerd in JAMA Psychiatrie, die meer dan 400.000 zwangerschappen in Canada onderzocht en een verhoogd risico op miskramen vond bij vrouwen die zowel kort- als langwerkende benzodiazepines gebruikten.

In de huidige studie zagen de onderzoekers een dosisafhankelijke relatie, wat betekent dat hogere doses benzodiazepines tijdens het begin van de zwangerschap gepaard gingen met een groter risico op een miskraam.

Aanbevelingen

”We willen niet meteen aanraden om het ene type benzodiazepine boven het andere aan te bevelen, aangezien de keuze van het individuele benzodiazepine na een grondige beoordeling van het individuele risico ten opzichte van het voordeel kan worden overwogen”, aldus Hsiao. ”Zelfs als er een verband is tussen het gebruik van benzodiazepines en een miskraam, is de praktijk niet zomaar te veranderen. Onder de medicijnen die we kunnen voorschrijven voor acute angst of slapeloosheid tijdens de zwangerschap, heeft Lorazepam nog steeds het minste risico. Maar elk middel heeft zijn eigen bijwerkingen en risico op gewenning.
Psychotherapie en medicijnen zoals SSRI’s kunnen redelijke alternatieven zijn voor benzodiazepines tijdens de zwangerschap. Daarbij is het belangrijk om, indien mogelijk, deze opties te overwegen vóór de zwangerschap.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

zwanger zwanger