Aanpak cruciale ggz komt maar moeizaam op gang

”Partijen spreken met elkaar af dat aanbieders geen afdelingen van cruciale zorg sluiten (of zorgaanbod wijzigen) zonder dit te tijdig bespreken met verzekeraars en de collega-aanbieders. Aan de bovenregionale tafels wordt besproken wat het effect van een voorgenomen besluit is en of de consequenties daarvan te dragen zijn door de zorgpartners.”
Dat is één van de meest concrete maatregelen die Minister Helder voor Langdurige Zorg en Sport beschrijft in een Kamerbrief (https://open.overheid.nl/documenten/4a92d984-f46a-437b-866d-2095e4955905/file) over de stand van zaken betreffende de aanpak van de cruciale ggz in 2024.

De partijen die eind september 2022 het Integraal Zorg Akkoord (IZA) (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/integraal%20zorgakkoord) ondertekenden, spraken onder andere af zicht te krijgen op de benodigde capaciteit, voorzieningen en infrastructuur van (boven)regionaal cruciaal zorgaanbod, passend bij de zorgvraag van de patiënt. Aan de hand van regiobeelden waarin de totale behoefte aan zorgvraag zou worden weergegeven, bepalen verzekeraars en aanbieders welke onderdelen van het aanbod aan zorg cruciaal is in de regio en borgen partijen dat het noodzakelijke zorgaanbod wordt georganiseerd.

Inventarisaties

Ondertussen zijn een aantal rapportages gepubliceerd, schrijft de Minister:

- In mei schreef  De Nederlandse GGZ dat er geen sluitingen op handen staan, maar dat er wel vijf continuïteitsrisico’s zijn:  ‘toename van de vraag’, ‘personeelstekorten’, ‘hoog ziekteverzuim’, ‘fragmentatie van het zorgaanbod en onvoldoende uitstroommogelijkheden’ en ‘budgettaire kaders/omzetplafonds’

- De ggz-kerninstellingen van alle regio’s maakten een brede eerste inventarisatie van het regionale en
bovenregionale cruciale zorgaanbod binnen de Zorgverzekeringswet, uiteindelijk gebundeld door bureau HHM. Uit de inventarisatie komt naar voren dat de aanbieders tot cruciale zorg rekenen: Acute zorg; Outreachende zorg; Klinische zorg; Hoogspecialistische ggz vanuit de ggz instellingen; Hoogspecialistische ggz vanuit (academische) ziekenhuizen; Beveiligde zorg.

- KPMG onderzocht (https://open.overheid.nl/documenten/2aaa5298-0fd6-4456-b014-4d7e071799d4/file) vervolgens de vraag en kwam uit op een fors aantal doelgroepen: Uit het onderzoek komt onder andere naar voren dat er grote bandbreedtes zijn voor de bovenregionale en cruciale zorgvraag. Het optellen van de bandbreedtes per doelgroep is niet mogelijk, omdat er geen inzicht is in mogelijke overlap tussen doelgroepen en daarmee het aantal unieke patiënten op totaalniveau. Het onderzoek laat wel zien dat de vraag vaak groter is dan het huidige aanbod en dat voor bijna alle doelgroepen komende jaren een stijging van de bovenregionale en cruciale zorgvraag verwacht wordt. Daarbij speelt (somatische) comorbiditeit en multimorbiditeit door alle onderzochte doelgroepen heen.

Als aanbeveling geeft KPMG volgens de Minsiter nog mee dat voldoende passend regionaal aanbod de bovenregionale en cruciale zorgvraag vermindert. De resultaten van het onderzoek wijzen namelijk uit dat een zorgvraag niet per definitie bovenregionaal of regionaal is. Er is, aldus de KPMG, dan ook voldoende regionale expertise nodig.

- Een motie van Fleur Agema (PVV) leidde tot een onderzoek van de NZa of een beschikbaarheidbijdrage
een duurzame oplossing biedt voor de aanhoudende onvoldoende beschikbaarheid van cruciale ggz voor de aller zwaarste patiënten. De NZa concludeerde echter dat het huidige financieringsstelsel voldoende mogelijkheden biedt om de beschikbaarheid te regelen.

Voortgang

Op basis van deze onderzoeken hebben de betrokken partijen afgesproken dat de acute zorg: de 24/7 crisisdienst, de High Intensive Care (HIC), de Intensive Home Treatment (IHT) teams, Flexibele Assertive Community Treatment (FACT) en Vroege Interventie Psychose (VIP)) tot de regionale cruciale zorg behoren.

Beveiligde beddenniveau 2,3 en 4, de Kliniek Intensieve Behandeling (KIB), de Langdurig Intensieve Behandeling (LIZ) en de zorg in het kader van de ketenveldnorm/levensloopfunctie vallen onder de bovenregionale cruciale zorg waar het de beveiligde zorg betreft.
Over de klinische en ambulante hooggespecialiseerde ggz, zoals geleverd door de ggz, de algemene ziekenhuizen en de academische ziekenhuizen hebben zorgaanbieders en verzekeraars met elkaar afgesproken dat verdere aanscherping nodig is om te bepalen welk zorgaanbod bovenregionaal cruciaal is. Dat moet in maart 2024 duidelijk worden.

Aan diverse regionale en bovenregionale overlegtafels zullen verzekeraars, VWS, het ZorgInstituut en de aanbieders vervolgens bespreken waar problematische casuïstiek optreedt.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

onduidelijkheid, vraag onduidelijkheid, vraag