Belgische jongeren krijgen binnenkort gratis consulten

Alle kinderen en jongeren tot 23 jaar kunnen in België vanaf 1 februari gratis twintig consulten bij een klinisch psycholoog, psychiater of orthopedagoog krijgen. Dat kondigde federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (van Vooruit) aan op 20 december. De hulpverlener moet wel zijn aangesloten bij een nieuw systeem. Jongeren met eetstoornissen krijgen gratis hulpverlening van een gespecialiseerd team met daarin ook een diëtist.

De minister deed de aankondiging in het Warmste Huis in Brugge (https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2023/12/20/de-warmste-week-vandenbroucke/). De Warmste Week, het Belgische equivalent van 3FM Serious Request, staat in het teken van ‘opgroeien zonder zorgen’. De minister wil het zogenaamde ‘remgeld’ voor deze consulten afschaffen. Dat was niet zo hoog – elf euro bij ziekenfonds en vier euro bij verhoogde tegemoetkoming – maar Vandenbroucke erkent dat het voor kinderen en jongeren een drempel is om dat geld thuis te vragen. De nieuwe regeling wordt ingevoerd omdat de huidige overeenkomst met het RIZIV (Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering) eind dit jaar afloopt. Voor een nieuwe overeenkomst gaat de Belgische overheid onderhandelen met de 32 netwerken voor geestelijke gezondheidszorg.

Conventie

De Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP) en de Vlaamse Vereniging van Orthopedagogen (VVO) zijn blij met het initiatief om de ggz voor jongeren en kinderen toegankelijker te maken, maar zijn ook kritisch. De VVKP en VVO betreuren het dat de nieuwe maatregel alleen bedoeld is voor kinderen en jongeren met lichte of matige klachten. Bovendien kunnen alleen zogenaamde ‘geconventioneerde hulpverleners’ meedoen. Alleen sessies bij klinisch psychologen en orthopedagogen die vasthouden aan de prijzen die worden vastgelegd in een conventie zullen straks gratis zijn. Slechts één op de vier hulpverleners kan dat, want de budgetten zullen beperkt zijn. De verenigingen zijn bang dat zo voor veel jongeren gratis hulp onbereikbaar blijft.

 

(Illustratie: Hester van de Grift (https://hester-vandegrift.blogspot.com/))

 

Lees ook andere artikelen over jongeren en geestelijke gezondheid (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jongeren)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGZpratenrelatie GGZpratenrelatie