Voltallig bestuur VIGO-groep stapt op na artikel over belangenverstrengeling

De Raad van bestuur van VIGO heeft op 13 december collectief ontslag aangeboden. Dat schrijft de organisatie op haar website (https://www.vigogroep.nl/actueel/mededeling-van-de-raad-van-toezicht/). Zij is van mening dat er onvoldoende vertrouwensbasis is om verder te kunnen functioneren. Dat gebeurde nadat Follow the Money begin deze maand een artikel publiceerde waarin werd gesteld dat de ggz- en jeugdzorgorganisatie, ondanks een verwacht verlies van minimaal 8,7 miljoen euro, ernstige problemen met werkdruk en verzuim en op sommige locaties ondermaatse zorg, vooral bezig is met plannen voor digitalisering van zorg. Daarbij werd zeker 6,4 miljoen euro betaald aan twee bedrijven van een goede bekende van bestuurder Jolande Tijhuis. Daarbij is minstens de schijn van belangenverstrenegeling gewekt. (Voor abonnees van Fololw The Money is het artikel hier te lezen (https://www.ftm.nl/artikelen/vigo-bestuur-zorgorganisatie-stapt-op-na-berichtgeving)).

Onnodig, dom en onnadenkend

Enkele dagen vóór het ontslag ging het bestuur nog diep door het stof (https://www.vigogroep.nl/actueel/artikel-follow-the-money-statement-raad-van-bestuur-vigo/). Op de website van VIGO staat: ”Als bestuur hebben we een aantal fouten gemaakt die in het artikel aan elkaar worden verbonden. Zo hadden we nooit een strategie-reis op Ibiza moeten organiseren. Dat was onnodig, dom en onnadenkend. In onze haast om de noodzakelijke digitale vernieuwingen door te voeren, hebben we als bestuur een geheel nieuw goedwerkend platform ontwikkeld. Maar wel met alle complexe juridische en technische gevolgen van dien. Voor de organisatorische aanpak had meer aandacht moeten zijn.
Hoewel we als stichting volledig voldoen aan de Governancecode Zorg en er in juridische zin niets mis is met hoe wij zaken hebben georganiseerd (dat ook met regelmaat extern laten toetsen) is het geschetste beeld van een stichting GZ-Punt die zichzelf controleert niet goed. Ook daar hadden we meer oog voor moeten hebben.”

Tegelijkertijd ontkent het bestuur de suggestie dat er geld dat bedoeld was voor de zorg is weggelekt naar andere zaken: ”Die suggestie is kwalijk en vooraf weerlegd. Iedere cent voor de zorg, gaat ook naar de zorg. Het is ook niet zo dat individuele personen of commerciële partijen aan onze innovatieve activiteiten rondom het Platform Ecosysteem kunnen verdienen.”

Over de VIGO-groep

Onder de stichting Vigo vallen een aantal grote ggz- en jeugdzorgorganisaties. Het gaat onder meer om Pactum, de stichting Vincent van Gogh, Momentum en tbs-kliniek De Rooyse Wissel. De groep heeft meer dan 15.000 cliënten en duizenden werknemers op de loonlijst. In 2022 bedroeg de omzet van de groep in totaal 309 miljoen euro. 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

VIGO VIGO