Informatie voor naasten van mensen met borderline

MIND heeft een folder uitgebracht met informatie voor naasten van iemand met een borderline persoonlijkheidsstoornis. Daarin staan praktische tips bij de omgang en tips voor hoe ze zelf overeind kunnen blijven.

Betrokkenen kunnen de gratis folder aanvragen via e-mail of per post (https://formulier.wijzijnmind.nl/flyer_borderline_naasten_post). ‘Mensen die borderline hebben, ervaren veel wisselingen in hun gevoelens, relaties, zelfbeeld en gedrag’, zo schrijft MIND. ‘Hoewel er grote verschillen zijn tussen de symptomen die mensen met borderline ervaren, heeft de stoornis in de meeste gevallen veel invloed op het dagelijkse leven. Ook heeft het meestal veel impact op het leven van mensen in de omgeving.’

Enkele tips die aan bod komen zijn: Krijg inzicht in de borderline, maar ga niet op de stoel van de hulpverlener zitten. Ga met elkaar in gesprek en kijk goed hoe de reacties zijn. Geef duidelijk grenzen aan. Stel verwachtingen bij, oordeel niet en leer te accepteren. Heb aandacht voor de kinderen in het gezin van iemand met borderline. En vooral: bedenk dat iemand niet alleen de aandoening is.

Tot slot raadt MIND aan om hulp te vragen, hulp van anderen aan te nemen en contact te zoeken met andere naasten. Dat kan bijvoorbeeld via Naasten in Kracht (https://naasteninkracht.nl/nl), via Stichting Borderline (https://stichtingborderline.nl/voor-jou/contact-voor-naasten/) of via de Connect app (https://wijzijnmind.nl/mind-connect-app-voor-contact-met-gelijkgestemden)Connect app van MIND.

 

Lees ook andere artikelen over borderline (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/borderline)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

folderborderline folderborderline