GGzE gaat niet in hoger beroep tegen schrappen rookverbod

GGzE gaat niet in hoger beroep tegen het besluit van de rechtbank Oost-Brabant om het rookverbod terug te draaien. De organisatie legt zich neer bij de uitspraak, maar volgt ook de lijn van het Nationaal Preventieakkoord waarin staat afgesproken dat ggz-instellingen in 2025 rookvrij moeten zijn.

Dat zegt een woordvoerder van GGzE tegen het Eindhovens Dagblad (ED) (https://www.ed.nl/eindhoven/ggze-gaat-niet-in-hoger-beroep-en-schrapt-algeheel-rookverbod-op-grote-beek~ab34f5d8/). De instelling stelde op 1 juli 2022 als eerste in Nederland een algeheel rookverbod in. Daarmee was het ook niet meer toegestaan om in de eigen kamer en in de open lucht te roken. Een cliënt die het daarmee niet eens was, diende een klacht in. De zaak eindigde voor de rechter. Die oordeelde eind november dat het algehele rookverbod niet voldoet aan de Wet verplichte gezondheidszorg (Wvggz) (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4341565/nieuws/rechter_zet_streep_door_rookverbod_ggze.html). In ruimten waar geen inbreuk mag worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer en in de open lucht mag geen rookverbod gelden, aldus de rechtbank.

In de interpretatie van GGzE mogen cliënten nog steeds niet in hun eigen kamer roken. Op de terreinen van de Grote Beek en de Woenselse Poort mogen cliënten wel weer buiten een sigaretje opsteken.

 

Lees ook andere artikelen over roken in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/roken)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

rookverbod rookverbod