Nieuwe e-learning voor POH’s ggz over gender en autonomie

Marrie Bekker, bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie aan Tilburg University, introduceert deze maand een nieuwe e-learing voor praktijkondersteuners én voor cliënten met depressie-, angst en spanningsklachten. De online module is bedoeld om gendersensitiviteit en autonomie in behandeling te vergroten.

Genderverschillen

In de ggz wordt nog te weinig rekening gehouden met sekse- en genderverschillen, vertelt Bekker op de website van ZonMw (https://www.zonmw.nl/nl/artikel/met-deze-e-learning-kunnen-ggz-wachtlijsten-omzeild-worden). Dit terwijl de verschillen in bijvoorbeeld angstklachten heel groot zijn: zo komen angststoornissen twee keer zo vaak voor bij vrouwen, dat verschil ontstaat in de puberteit en houdt stand door de hele levensloop. Mede daarom is er een gendersensitieve en autonomie versterkende interventie ontwikkeld. Voor de werkzaamheid daarvan is veel bewijs verzameld. Op basis daarvan is de e-learing ontwikkeld.

POH-ggz en cliënt

De online module richt zich op de POH-ggz, omdat die ‘het dichtst op het vuur zitten’. Mensen melden zich daar als eerste. Daarnaast richt de e-learning zich op cliënten zelf, met name op jongeren en jonge adolescenten. Gebruikers krijgen eenvoudige uitleg over angst, depressie en overspanning en de relaties daarvan met sekse- en genderverschillen en met autonomie-gehechtheid. Het programma omvat zowel elementen uit CGT als uit AET.

Marrie Bekker

Professor Marrie Bekker nam vorig jaar afscheid als hoogleraar Klinische Psychologie aan Tilburg University, en werkt momenteel als bijzonder hoogleraar Klinische Psychologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam en als hoofdopleider van de GZ-opleiding bij RINO Amsterdam. Haar onderzoek en publicaties focussen zich onder meer op de relatie tussen autonomie-gehechtheid, gender en het ontwikkelen van psychische stoornissen op de effectiviteit van AET. Haar werk wordt ondersteund door het ZonMw-Kennisprogramma Gender en Gezondheid.

 

Lees ook andere artikelen over gender en behandeling (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/gender)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

manvrouw manvrouw