RVS: Sociale netwerken zijn cruciaal in zorg voor kinderen

Hulpverlening voor ouders hebben kinderen onvoldoende in het vizier. Oog voor de belangen van kinderen is geen zaak van professionals in het jeugddomein alléén. De zorg moet zich ook richten op levensdomeinen van ouders, zoals wonen, inkomen, gezondheid en mentale gezondheid. Sterke sociale netwerken zijn cruciaal om problemen bij kinderen te voorkomen. Dat schrijft de Raad Volksgezondheid & Samenleving (RVS) in het advies ‘Kinderen uit de knel’ (https://www.raadrvs.nl/binaries/raadrvs/documenten/publicaties/2023/12/06/kinderen-uit-de-knel/Kinderen+uit+de+knel.pdf).  

Cross-linking practices

Deze vernieuwde focus is essentieel voor het slagen van de doelstellingen van de Hervormingsagenda Jeugd 2023-2028, zo stelt de Raad. De RVS  bepleit voor borging van kinderrechten in wetgeving en beleid. Als concrete stap word de Kinderrechtentoets geïntroduceerd om de impact van wet- en regelgeving consequent in beeld te brengen. Daarnaast benadrukt de RVS de noodzaak om sociale netwerken van ouders te versterken. Maak structureel financiering vrij voor opbouwwerk, zo bepleit de RVS, en ontwikkel een strategie voor het stimuleren van zogenaamde ‘cross-linking practices’. Dat zijn praktijken waarin publieke organisaties het werk zo invullen dat zij de kans vergroten om sociale netwerken van hulpvragers te versterken. Alles bij elkaar draagt bij aan een preventieve aanpak die kinderen helpt gezond en veilig op te groeien.

Reparatiemaatregelen

In het generieke beleid op ouderdomeinen spelen de belangen van kinderen niet tot nauwelijks een rol, zegt de RVS. De focus is primair gericht op de situatie van de ouder. Het feit dat er kinderen in een gezin zijn wordt vaak niet meegenomen in belangrijke beslissingen. Zo wordt in de volwassenen-ggz de Kindcheck nog niet systematisch toegepast en de ontwikkeling van kinderen niet geborgd in behandeling of begeleiding van ouders. Daarnaast speelt bij schuldhulpverlening de vraag hoeveel kinderen er zijn niet mee in het benodigde bedrag voor levensonderhoud. Het hebben van kinderen heeft überhaupt geen rol in de toewijzing van een sociale huurwoning. Pas als de situatie escaleert, worden belangen van kinderen meegewogen. De Raad noemt dit ‘reparatiemaatregelen’. Pas als het water aan de lippen staat, wordt er rekening gehouden met de belangen en het welzijn van kinderen. Terwijl deze situaties juist voorkomen moeten worden door de belangen van kinderen in het generieke beleid te borgen.

Buiten de jeugdhulp

‘Als het lukt om het alledaagse leven van gezinnen te versterken, helpen we voorkómen dat kinderen in de knel komen te zitten en zelf problemen ontwikkelen’, zo besluit de RVS. ‘Hiervoor moeten we allereerst buiten de jeugdhulp zijn. Meer oog hebben voor kinderen, écht borgen van hun belangen op ouderdomeinen én versterken van informele netwerken van ouders leidt tot een sterke context om gezond en veilig in op te groeien.’

 

Lees ook andere artikelen over kinderen en jeugd (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/kind en jeugd ggz)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

kind kind