'Als er sprake is van levensgevaar dan kun je niet om naasten heen'

Publicatie handreiking ‘Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit’

 

”Een handreiking vol praktische tips geschreven vanuit cliënten, naasten, nabestaanden én professionals die reflecteren op hun eigen ervaring. Wat heeft hen geholpen en wat had hun situatie kunnen verbeteren? De inhoud van het document is daarnaast gebaseerd op bestaande kennisbronnen zoals de zorgstandaarden Naasten en Suïcidaal gedrag van Akwa GGZ. De handreiking geeft professionals houvast voor het constructief samenwerken met en het ondersteunen van naasten bij suïcidaliteit.”
Dat schrijft Akwa GGZ bij de publicatie van de handreiking ’Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit’.

Op de site van Akwa GGZ vertelt projectleider Antwan Wiersma en initiatiefnemer van Stichting Aurora over het belang van de handreiking: ”Met name privacyvraagstukken, goede informatievoorziening en het nauw betrekken van naasten bij de behandeling zijn dringende aandachtsgebieden. Als er sprake is van levensgevaar dan kun je als professional niet om naasten heen. Met de juiste ondersteuning kunnen zij van onschatbare waarde zijn voor zowel de patiënt als de professional. Rust in de situatie brengen door vanaf het begin een luisterend oor te bieden is cruciaal.”

Samenwerken met naasten biedt kansen

Tijdens zijn research voor diverse publicaties over het onderwerp ontdekte Antwan dat ook veel professionals worstelen met het thema. ”Hulpverleners zijn vaak met handen en voeten gebonden aan systemen, protocollen, de werkwijze en het beleid binnen een instelling. Ook zij ervaren stress als ze te maken krijgen met een patiënt die het leven niet meer ziet zitten. Samenwerken met naasten biedt kansen. Het kan helpen de behandeling te versnellen en de patiënt toekomstperspectief geven. Het is extra werk voor de professional in het begin. Maar deze investering loont zich door een beter aansluitende behandeling en het verkleinen van de kans op suïcidepogingen. Daarnaast biedt actief samenwerken met naasten uitgangspunten om mensen duurzaam op weg naar herstel te helpen.”

Aandacht voor zingeving

Zingeving is een belangrijk aspect in het omgaan met patiënten die denken aan zelfdoding, weet Antwan. ”Een vraag die wel eens bij zingeving wordt gesteld is: ‘Waar kom je je bed voor uit?’ Het probleem met suïcidaliteit is dat mensen helemaal niet meer wakker willen worden. Het is dus belangrijk om naar zingeving te kijken. Waar werd iemand vroeger blij van? Is er iets naars gebeurd? In het geval van suïcidaliteit is aandacht voor het levensverhaal ontzettend belangrijk. En omdat de patiënt vaak op een dieptepunt zit, zijn naasten de beste ingang voor de professional om te kijken waar eventuele aanknopingspunten zitten. Naasten zijn onderdeel van het levensverhaal. Zij kunnen de sleutel zijn tot hernieuwd levensperspectief.”

Lees hier het hele artikel op de site van Akwa GGZ (https://akwaggz.nl/naasten-als-sleutel-tot-nieuw-levensperspectief/)

Hier vind je de handreiking ‘Samenwerken met naasten bij suïcidaliteit’ (https://www.ggzstandaarden.nl/uploads/side_products/94390bf075f179da8d7fc869ca3da7b0.pdf)

Lees ook andere artikelen over suïcide (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/suicide)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

samenwerking 3 samenwerking 3