Rechter zet streep door rookverbod GGzE

Stichting Geestelijke Gezondheidszorg Eindhoven (GGzE) had geen algemeen rookverbod op haar terrein mogen instellen. Dat oordeelde de rechtbank Oost-Brabant donderdag naar aanleiding van een klacht van een cliënt. Het verbod om in de eigen kamer en in de buitenlucht te roken voldoet niet aan de wet Verplichte geestelijke gezondheidszorg. De rechter stelt dat het rookverbod niet mag gelden in ‘ruimten waar geen inbreuk mag worden gemaakt op de persoonlijke levenssfeer’ en ‘de open lucht’.

GGzE stelde in juli 2022 een algeheel rookverbod in. Een cliënt – die gedwongen was opgenomen – diende daarop een klacht in. Die werd niet gehonoreerd door de klachtencommissie. Dus stapte hij naar de rechter.

Gezondheid en veiligheid

De cliënt stelde dat het verbod om op zijn eigen kamer en buiten te roken in strijd is met de eigen huisregels van de instelling. Daarin staat dat regels alleen kunnen worden toegepast als ze nodig zijn voor de ordelijke gang van zaken en de veiligheid binnen de instelling. GGzE zegt dat het rookverbod is bedoeld om de gezondheid van cliënten, medewerkers en bezoekers te bevorderen. Volgens de rechter valt dat niet onder ‘ordelijke gang van zaken’. Daarnaast zegt GGzE een rookverbod te hanteren voor veiligheid van cliënten, medewerkers en bezoekers. Dat vindt de rechter onvoldoende onderbouwd.

Vorig jaar werd de zaak eerste instantie als ‘niet ontvankelijk’ beoordeeld. Dat betekent dat de rechter er niet over mag oordelen. Maar de cliënt zette door tot het hoogste niveau. Uiteindelijk beoordeelde de Hoge Raad dat de rechter wel degelijk bevoegd is om een oordeel te vellen. Zo geschiedde.

 

Lees ook andere artikelen over roken in de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/roken)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

rookverbod rookverbod