Inspecties doen onderzoek naar regionale aanpak kindermishandeling

Hoe werkt de regionale aanpak om huiselijk geweld tegen kinderen te bestrijden? Vier inspecties, verenigd in het samenwerkingsverband Toezicht Sociaal Domein (TSD), gaan in 2024 zorg, onderwijs, gemeenten, schuldhulp en politie onder de loep nemen.

Dat maakt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) bekend tijdens de Week tegen kindermishandeling 2023 (https://www.igj.nl/actueel/nieuws/2023/11/20/onderzoek-aanpak-huiselijk-geweld). De IGJ werkt samen met de Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Justitie en Veiligheid en de Nederlandse Arbeidsinspectie.

Slachtoffer

In 2022 zei 9 procent van de jongeren van 16 jaar en ouder in het voorafgaande jaar slachtoffer te zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld. Dat zijn 1,3 miljoen jongeren. En 22 procent zei dat zij in hun kinderjaren slachtoffer zijn geweest van een of meerdere vormen van huiselijk geweld of seksueel grensoverschrijdend gedrag. Elk jaar is in Nederland minstens 3 à 4 procent van de kinderen slachtoffer van kindermishandeling. Dat zijn 90.000 à 120.000 kinderen per jaar. Dit zijn cijfers over zaken die bekend zijn; het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk nog hoger.

Actieprogramma

Gemeenten hebben een regiovisie gemaakt met hun aanpak van geweld in huiselijke kring. Dit is gedaan als onderdeel van het landelijke actieprogramma ‘Geweld hoort nergens thuis’. In 2024 maken de inspecties een analyse van de regionale aanpakken in verschillende regio’s. Op basis van data én gesprekken met slachtoffers en plegers van geweld bekijken zij waar mogelijke verbeteringen liggen. De uitkomsten worden besproken met de betrokken (zorg)organisaties.

Ondersteuning

Centraal staat de vraag of de organisaties samen effectief zijn op lokaal niveau huiselijk geweld te bestrijden en slachtoffers en plegers passende zorg en ondersteuning te geven. Het gaat om onderwerpen als uitwisseling van informatie, mentale problemen, hulpverlening bij ‘vechtscheidingen’, schuldenproblematiek, verslavingen of aanpak van loverboys.

 

Lees ook andere artikelen over kindermishandeling (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/kindermishandeling)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

loep loep