Samenwerking Odido en MIND moet mentale welzijn van jongeren verbeteren

Een opmerkelijk verbond: Odido en Stichting MIND Us gaan samenwerken om het mentale welzijn van jongeren te verbeteren. Het idee is dat digitale kennis en het bereik van Odido met de expertise en ervaring op het gebied van mentale gezondheid van MIND Us wordt gecombineerd. Afgelopen vrijdag lanceerden de beide organisaties de samenwerking op een event voor jongeren. Daar werd met hen het gesprek gevoerd over de impact van technologie op hun mentale gezondheid.

De mentale gezondheid van Nederlandse jongeren gaat achteruit, blijkt uit cijfers van het CBS. Als mogelijke oorzaken worden de coronapandemie, sociale media en de hoge prestatiedruk genoemd. Verschillende onderzoeken suggereren dat technologie de mentale gezondheid van jongeren in Nederland op verschillende manieren kan beïnvloeden. Zowel in positieve als in negatieve zin. Odido zegt beide kanten te erkennen en onderstreept het belang van verantwoord gebruik van technologie. Door de samenwerking met MIND wil Odido een impactvolle bijdrage leveren aan dit maatschappelijke probleem.

Jaarlijkse financiële bijdrage, uitwisseling van kennis en expertise

De samenwerking tussen MIND Us en Odido omvat niet alleen een jaarlijkse financiële bijdrage aan MIND Us, maar ook de uitwisseling van kennis en expertise. Een onderdeel van deze gezamenlijke inspanning is een bijdrage aan een geavanceerd digitaal platform wat MIND Us met zeven andere partners ontwikkelt. Dit wordt een platform waar jongeren terecht kunnen voor meer informatie over mentale gezondheid, tips en tricks en ondersteuning bij beginnende klachten. Ook gaat Odido met jongeren in gesprek om te horen welke positieve en negatieve effecten zij ervaren als het bijvoorbeeld gaat om telefoongebruik, social media en schermtijd. Op basis van deze input zal de telecomprovider richting geven aan hoe zij zich gaat inzetten voor het mentaal gezond en sterk maken van jongeren.

Verbinding

Tisha van Lammeren, directeur Consumentenmarkt bij Odido en ambassadeur van het programma Digitale Inclusie, zegt: “We richten we ons op beide kanten: wanneer kan techniek waarde toevoegen en wanneer werkt techniek minder goed voor mensen? Je ziet in de maatschappij dat de discussie rondom techniek vaak ‘binair’ wordt gevoerd. Het is aan of uit. Een scherm moet aan of uit. Telefoons kunnen wel of niet in de klas. Wij willen ervoor zorgen dat de rol van en discussie over techniek meer in balans wordt gebracht.”

Frederieke Vriends, directeur van MIND US: “In een tijd waarin de druk en uitdagingen voor jongeren toenemen, mede vanuit de online wereld en als gevolg van schermtijd, biedt deze samenwerking een kans om de verbinding te versterken tussen technologie en welzijn.”

Lees meer artikelen over sociale media (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/sociale%20media)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

ehealth 5 ehealth 5