RSJ adviseert verbod op vrijheidsbeperkende maatregelen in jeugdzorg

Het insluiten van jongeren moet nooit zijn toegestaan, ook niet in noodsituaties. De Raad voor Strafrechttoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) schrijft in een advies aan het ministerie van VWS om geen vrijheidsbeperkende maatregelen toe te staan in de open residentiële jeugdhulp. Ook het afsluiten van gebouwen en terreinen moet verboden zijn, net als het vastpakken en vasthouden van jongeren – behalve in noodsituaties.

Ingewikkeld

Dat staat in het advies dat de RSJ op 13 november publiceerde (https://www.rsj.nl/documenten/publicaties/2023/11/13/advies-vrijheidsbeperkende-maatregelen-in-de-open-residentiele-jeugdhulp). Het is een ingewikkeld onderwerp waarover verschillend wordt gedacht, erkent de RSJ. De raad concludeert ook dat vrijheidsbeperkingen van jeugdigen verschillend is geregeld en in meerdere wetten, zoals hoofdstuk 6 Jeugdwet, de Wet verplichte geestelijke gezondheidszorg en de Wet zorg en dwang. De RSJ wil dat er één wettelijke regeling komt voor de zorg en ondersteuning aan jeugdigen, gevormd uit een ‘harmonisatie’ van deze drie wetten.

Uitleg

De RSJ benadrukt dat de rechtspositie van jongeren goed geregeld moet zijn. Als in een noodsituatie een vrijheidsbeperkende maatregel wordt opgelegd, moeten jongeren achteraf schriftelijk uitleg krijgen. Dat maakt het eenvoudiger om een klacht in te dienen. Daarnaast wil de RSJ dat jongeren het krijgen wettelijk recht op een vertrouwenspersoon en op gratis rechtsbijstand.

 

Lees ook andere artikelen over jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

afbeeling van soryset op Freepik (http://ttps://nl.freepik.com/vrije-vector/gevangene-vrijlating-concept-illustratie_38604059.htm#query=prison&position=7&from_view=search&track=sph&uuid=9e83eef0-6369-471a-b65c-aaf5a36812b5)

kooi kooi