Meerderheid gemeenteraadsleden wil niet bezuinigen op jeugdzorg

Een meerderheid van de gemeenteraadsleden in Nederland is van mening dat er niet kan worden bezuinigd op de jeugdzorg. Tegelijkertijd pleit een grote groep raadsleden ervoor om de jeugdzorg terug te geven aan het Rijk als het Rijk in het beruchte ravijnjaar 2026 gemeentes daadwerkelijk de financiële afgrond in duwt en gemeentes dwingt tot bezuinigingen. Als er dan toch bespaard moet worden, dan willen raadsleden dat in ieder geval niet op ruimte, wonen en bouwen en op veiligheidstaken als bijvoorbeeld de brandweer. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Binnenlands Bestuur (https://www.raadsleden.nl/actueel/nieuws/gemeenteraadsleden-bij-financieel-ravijn-niet-bezuinigen-op-jeugdzorg) in samenwerking met de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden (https://www.raadsleden.nl/actueel/nieuws/gemeenteraadsleden-bij-financieel-ravijn-niet-bezuinigen-op-jeugdzorg).

Volgens het onderzoek, gehouden van 17 oktober tot 27 oktober 2023 en waaraan 588 raadsleden hebben deelgenomen, laten de gemeenteraadsleden een duidelijke boodschap horen: de jeugd mag niet de dupe worden. Uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat de vraag naar jeugdzorg alleen maar toeneemt. Overigens willen raadsleden ook niet bezuinigen op het jeugdfonds sport en cultuur.

Jonge inwoners

Uit de enquête komt naar voren dat raadsleden ook op andere gebieden veel waarde hechten aan hun jonge inwoners. Zo is slechts 7 procent van mening dat er moet worden bezuinigd op het Jeugdfonds sport en cultuur. Ook de jeugdzorg is heilig. Maar liefst zeven op de tien raadsleden vinden dat daar niet op mag worden bezuinigd. In iets mindere mate geldt hetzelfde voor de wijkteams (68 procent), welzijnswerk (63 procent), Wmo (62 procent) en maatschappelijke opvang (61 procent).

Meer over dit onderzoek is te vinden op de site van Binnenlands Bestuur (https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/meerderheid-gemeenteraadsleden-vindt-dat-er-niet-mag-worden-bezuinigd-op-jeugdzorg)

Lees ook andere artikelen over de jeugdzorg (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/jeugdzorg)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Jeugdzorg en geld 2 Jeugdzorg en geld 2