Toediening testosteron helpt bij exposure therapie

De toediening van testosteron kan helpen bij exposuretherapie voor mensen met een sociale angststoornis. Het haalt het angstniveau tijdens exposure sessies naar beneden. Er is nog geen effect gemeten op de sociale angststoornis (SAS) zelf.

Angstniveau

Dat blijkt uit onderzoek van Moniek Hutschemakers. Zij promoveert op 10 november aan de Faculteit Sociale Wetenschappen van de Radboud Universiteit (https://www.ru.nl/onderzoek/onderzoeksnieuws/toediening-van-testosteron-kan-helpen-bij-exposure-therapie). De onderzoekers lieten vrouwen met SAS een presentatie geven voor hun behandelaar plus een klein publiek. Voor die tijd kregen ze een vloeistof toegediend die of testosteron of een placebo bevatte. Daaruit bleek dat testosteron invloed heeft op het angstniveau tijdens die exposure sessies, vooral bij mensen met hoge vermijding. Na afloop van de toediening was er geen verschil meer met de placebogroep. De testosteron heeft dus invloed op de behandeling en niet op de aandoening. Hoe dit precies werkt, vraagt om meer onderzoek.

Vermijding

Een sociale angststoornis kan verlammend werken. Bij SAS zijn mensen bang om door hun omgeving te worden uitgelachen of dat ze niet aardig worden gevonden. Veel mensen vermijden daardoor sociale situaties. Klachten van SAS kunnen worden aangepakt met exposure therapie. Dat is gedragstherapie waarbij een patiënt wordt geconfronteerd met de angsten en daarmee om leert te gaan. Het helpt bij minder dan de helft (40 tot 50) procent van de behandelden. Dat komt doordat mensen situaties blijven vermijden waardoor de angst niet kan uitdoven. Uit eerder experimenteel onderzoek werd duidelijk dat testosteron sociale vermijding kan doorbreken. Nu blijkt dat het ook helpt bij de therapie.  

 

Lees ook andere artikelen over sociale angst (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/sociale angst)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

sas sas