ZonMw start subsidie kennisnetwerken suïcidepreventie

ZonMw stelt de komende tijd twee subsidieoproepen open. Vandaag (8 november) gaat de subsidiepoproep voor onderzoek naar de vorming van kennisnetwerken suïcidepreventie open. Daarnaast doet ZonMw een vooraankondiging voor een subsidieoproep praktijkgericht onderzoek om hybride zorg in de ggz te stimuleren. Die wordt binnenkort gepubliceerd.

 

Kennisnetwerken suïcidepreventie

Met de subsidie voor kennisnetwerken suïcidepreventie wil ZonMw implementatieonderzoek voor het terugdringen van het aantal suïcides en suïcidepogingen terugdringen. De netwerken richten zich zowel op de zorg als het maatschappelijk domein. De ontwikkeling van consortia in beide velden wordt gesteund met elk 900.000 euro. Binnen de programma’s zal er speciale aandacht zijn voor mannen van middelbare leeftijd en sociaal kwetsbare jongeren. Aandacht voor sekse en gender in suïcide- en suïcidepreventie-onderzoek komt de kwaliteit en relevantie van het onderzoek ten goede, zo schrijft ZonMw. De organisatie heeft daar een document over uitgebracht.

De nieuwe subsidieregeling is een vervolgopdracht van VWS, na het afronden van het programma Suïcidepreventie 2015 – 2019. Lees hier meer over de subsidieoproep (https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/subsidieoproep-kennisnetwerken-suicidepreventie).

 

Praktijkgericht onderzoek hybride zorg

Binnenkort stelt ZonMw subsidie beschikbaar voor praktijkgericht onderzoek om hybride zorg in de ggz te implementeren (https://www.zonmw.nl/nl/nieuws/vooraankondiging-subsidieoproep-praktijkgericht-onderzoek-ggz), in het kader van de transformatie in de ggz zoals vastgelegd in het Integraal Zorgakkoord (IZA). Het gaat hier om onderzoek naar de inzet van een combinatie van digitale zorg met fysieke zorg - waar nodig, in het gehele zorgproces - die past bij de behoefte van personen met een hulpvraag in de ggz.

In totaal komt er 2,5 miljoen euro beschikbaar. Het maximale bedrag per aanvraag is 500.000 euro. Cofinanciering is verplicht. Het is nog niet bekend wanneer de subsidieoproep precies van start gaat.

 

Lees ook andere artikelen over suïcidepreventie (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zelfmoord)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld