Amsterdams ggz-instelling voor lhbtqi’ers voldoet aan enorme vraag

Deze maand is Kaleidos in Amsterdam van start gegaan. Het is een ggz-instelling speciaal gericht op de lhbtqi-gemeenschap. Behandelaren zijn ervaringsdeskundig of hebben ook expertise als seksuoloog. De instelling is opgericht door psychiater/seksuoloog Elise Nelis, GZ-psycholoog/seksuoloog Lin van der Donk en psychiater/seksuoloog Tim van de Grift.

Kaleidos (https://kaleidos.nl/) is niet de eerste ggz-instelling speciaal voor lhbtqi’ers, maar wel een belangrijke aanvulling gezien de lange wachtlijsten voor dit soort hulpverleners. Er is veel vraag naar. Inmiddels staan er al meer dan honderd mensen op de wachtlijst voor Kaleidos.

Onbewust onbekwaam

“Het is een aanvulling op het reguliere aanbod, speciaal bedoeld voor mensen met specifiekere problematiek”, zegt seksuoloog en psychiater Tim van de Grift in De Nieuws BV op Radio 1 (https://www.nporadio1.nl/fragmenten/de-nieuws-bv/92f9a3cf-e424-4021-8160-5e063ee7925d/2023-10-31-ggz-instelling-kaleidos-voor-lhbtiqers-opent-in-amsterdam). Het gaat dan bijvoorbeeld om uitsluiting bij coming out, gevolgen van pestgedrag, angst voor hiv of trauma na straatgeweld. Er zijn zelfs slachtoffers van zogenaamde conversiebehandelingen bedoeld om lhbtqi’ers te ‘genezen’.  Maar ook zelfacceptatie is in deze groep een groot probleem. Ook richt Kaleidos zich bijvoorbeeld op minderheidsstress, dat veel voorkomt bij gemarginaliseerde sociale, culturele of seksuele minderheden. Tim van de Grift: “In de reguliere ggz zijn hulpverleners vaak onbewust onbekwaam op deze gebieden en daardoor is het soms voor een cliënt moeilijker om een vertrouwensrelatie op te bouwen met een therapeut.” Mede daardoor zijn behandelingen in de reguliere ggz bij lhbtqi’ers gemiddeld minder effectief dan bij hetero’s.

Kaleidos is niet alleen bedoeld om cliënten te behandelen, legt Van de Grift uit. Therapeuten van andere ggz-instellingen kunnen Kaleidos ook benaderen voor advies, een second opinion of zelfs onderwijs. “Want kennisbevordering op dit gebied is echt nog nodig”, aldus Tim van de Grift.

 

Lees ook andere artikelen over euthanasie bij  psychische aandoeningen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/lhbt)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

prideflag prideflag