Helpen bij stoppen: IGJ gaat zich meer inzetten voor rookvrije ggz

In Nederland rookt gemiddeld 1 op de 5 mensen, maar binnen de ggz is dat meer dan de helft! Het zijn niet alleen de cliënten die veel vaker eentje opsteken, maar ook de medewerkers. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) wil hier iets aan doen, samen met ‘aanjagers rookvrije ggz’ van de Nederlandse ggz.  

Het belang is evident. Rokers sterven gemiddeld tien jaar eerder dan niet-rokers, en binnen de ggz is dit zelfs vijfentwintig jaar. Maar roken kan ook effecten hebben op de werking van medicijnen en er zijn tekenen dat roken de kans op het ontwikkelen van een depressie verhoogt.

Preventieakkoord

Veel instellingen hebben inmiddels een rookvrij beleid. Dat komt voort uit het Nationaal Preventieakkoord van 2018. Maar er zijn nog veel stappen te maken, zo vindt de IGJ (https://www.igj.nl/actueel/weblog/weblogberichten/2023/meer-aandacht-nodig-voor-ondersteuning-bij-stoppen-met-roken). De inspectie stimuleert ggz-organisaties om een rookvrij terrein te hebben, maar er is nog te weinig aandacht voor ondersteuning om cliënten en medewerkers te helpen stoppen.

Aandacht voor verslaving

De IGJ vroeg in 2021 en 2022 aan een twintigtal instellingen wat zij deden aan leefstijlbegeleiding en rookvrijbeleid. Veel instellingen hadden niet specifiek aandacht voor roken. Ze ondersteunen cliënten en medewerkers nauwelijks in stoppen. De meeste instellingen zien financiële drempels daarvoor. Dit terwijl in het Preventieakkoord ondersteuning wel is afgesproken. Medewerkers zouden het erg waarderen als hun werkgever meer aandacht heeft voor nicotineverslaving. Het aanbod aan stophulp kan beter, zo vinden de IGJ en de aanjagers van de Nederlandse ggz, en dat kan ook buiten de ggz worden gezocht. Te denken valt aan roken-coaches of aan samenwerking met huisartsen.

Ggz-instellingen kunnen tot maart 2024 gebruik maken van de ondersteuning door de de aanjagers van de Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/thema/rookvrije-ggz). Het is de bedoeling dat in 2025 in alle ggz-instellingen rookvrij zijn.
 

Lees ook andere artikelen over roken en de ggz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/roken)

----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou!

GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

smoke smoke