Darmbacteriën, de sleutel om antidepressiva weer te laten werken?

Het bestuur van het NWO-domein Exacte en Natuurwetenschappen heeft achttien aanvragen in de Open Competitie ENW-M gehonoreerd. De onderwerpen variëren van verbetering van klimaatmodellen en recycling van e-afval tot angst en hyperactiviteit bij anorexia en onderzoek naar donkere materie. M-subsidies zijn bedoeld voor vernieuwend, fundamenteel onderzoek van hoge kwaliteit en/of wetenschappelijke urgentie.

Eén gehonoreede aanvraag is het onderzoek van prof. dr. Judith Homberg & dr. Alejandro Arias Vasquez naar de rol van darmbacteriën bij de werking van antidepressiva.
Depressie is een veelvoorkomende hersenziekte, welke in de eerste instantie behandeld wordt met selectieve serotonine heropname remmers. Echter, een aanzienlijk deel van de patiënten reageert niet op deze medicatie. Omdat tryptofaan, de ‘grondstof’ van serotonine, uit voedsel wordt opgenomen door de darmen en verder verwerkt wordt door de bacteriën in de darmen, is het aannemelijk dat de darmbacteriën een rol spelen bij de individuele verschillen in reactie op de medicatie. In dit project zal dit onderzocht door een vernuftige combinatie van klinisch en proefdieronderzoek, met als product een mogelijke interventie die de reactie op de medicatie kan verhogen.

Bron: NWO (https://www.nwo.nl/nieuws/achttien-innovatieve-onderzoeksprojecten-van-start-binnen-open-competitie-enw-m)

Lees ook andere artikelen over interactie tussen darmen en het brein (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/darm%20en%20brein)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

darm brein darm brein