Mentale klachten bij jongeren: ziekmeldingen en veel medicatie, alcohol of drugs

85 procent van de jongeren heeft last van mentale klachten. Om die problemen de baas te zijn, heeft 1 op de 5 in de afgelopen twee jaar medicatie gebruikt, bijvoorbeeld antidepressiva of slaappillen. Een even grote groep probeert het zelf wel eens op te lossen met alcohol of drugs.

Dat blijkt uit onderzoek van 3Vraagt, 3FM HUMAN en stichting MIND, onder ruim 1.600 jonge mensen in de aanloop naar de #OpenUp-week, waarin jongeren worden gestimuleerd om open te zijn over hun psychische klachten.

Deelnemers leggen uit dat ze medicatie voorgeschreven kregen om stemmingswisselingen te beperken of paniekaanvallen te voorkomen. Alcohol en wiet worden door deelnemers vooral gebruikt om in slaap te vallen.

Ziek melden

Ook zegt een deel van de jongeren in het onderzoek (33 procent) dat ze zich in de afgelopen twee jaar afgemeld hebben van school of werk vanwege hun mentale klachten. Van hen deed de helft dat af en toe, de andere helft deed dat regelmatig of voor een langere periode. 

Wat opvalt, is dat veel deelnemers zeggen dat ze hebben gelogen over de reden voor hun uitval. “Er wordt altijd gevraagd waarom je niet kunt werken. Als je zegt dat het iets mentaals is, willen ze dat je alsnog komt. Dat zorgt voor extra stress, dus zeg ik nu maar gewoon dat ik me niet lekker voel. Mentaal ziek zijn, wordt weinig gerespecteerd.”

Taboe or not taboe

Meer dan de helft van de deelnemers zegt dan ook dat het een taboe is om te praten over psychische klachten. Dat cijfer is al jaren hetzelfde, ondanks vele campagnes om dat taboe te doorbreken. “Ik probeer er altijd open over te zijn, maar toch ben ik bang dat het gevolgen heeft voor bijvoorbeeld mijn carrière”, vertelt een deelnemer. “Ik heb de angst dat mensen mij als incompetent of onbetrouwbaar zullen zien als ik vertel over mijn mentale klachten.”

Toch hebben bijna alle deelnemers die kampen met mentale problemen wel iemand in hun omgeving met wie ze over hun psychische klachten kunnen praten. De meesten (51 procent) doen dat met vrienden, gevolgd door ouders (34 procent) en hun partner (32 procent). Een deelnemer adviseert: “Praten met anderen helpt echt, maar dit heb ik wel moeten leren. Eerst trok ik mezelf altijd terug en deed ik alsof er niks was. Maar ik heb geleerd dat dat niet houdbaar is en je jezelf daardoor niet beter gaat voelen.”

Grote zorgen bij ouders

7 op de 10 ouders maken zich zorgen over de mentale gezondheid van hun kinderen. Ze zijn bezorgd over de invloed van sociale media, pesten en de druk die op hun kinderen gelegd wordt om te presteren. Maar ook de coronacrisis laat nog steeds zijn sporen na.

Over dit onderzoek

Het onderzoek is in samenwerking met NPO3, 3FM HUMAN en stichting MIND gehouden van 18 tot en met 27 september 2023. Aan het onderzoek deden 28.277 mensen mee, onder wie 1.627 jongeren tussen de 16 en 35 en 3.070 ouders van kinderen tussen de 12 en 25 jaar. Het onderzoek is na weging representatief voor 6 variabelen, namelijk: leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. 

Bron: NPO (https://npo.nl/npo3/3vraagt/antidepressiva-slaappillen-alcohol-of-wiet-1-op-de-5-jongeren-neemt-medicatie-of-drugs-tegen-mentale-klachten) / MIND (https://wijzijnmind.nl/nieuws/1-op-de-5-jongeren-neemt-medicatie-voor-mentale-klachten-even-grote-groep-neemt-alcohol-of-drugs)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

jeugdzorg 13a jeugdzorg 13a