De Bibliotheek

Nieuwe boeken over, door of voor de ggz

 

Meerdere malen per week krijgen wij proefexemplaren, mails en telefoontjes over nieuw verschenen boeken. Onze recensenten Johan Atsma en Judith de Roos kunnen dat niet allemaal lezen en recenseren. Daarom geven we regelmatig in De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek) een overzicht van wat er zoal binnenkomt. Onderstaande teksten zijn van de uitgevers of schrijvers, tenzij anders vermeld.
 

Slikken of stikken (https://uitgeverijlucht.nl/boek/slikken-of-stikken/)

Door: Meindert Inderwisch

Nederland telt meer dan één miljoen medicijnverslaafden. Meindert Inderwisch, voormalig N.A.P.-geregistreerd psychotherapeut en twintig jaar werkzaam binnen de G.G.Z.-verslavingszorg, schrijft in dit boek openhartig over zijn eigen verslaving (in remissie) aan slaappillen.
Hij kijkt van buiten (psychotherapeut) naar binnen en van binnen naar buiten (als ervaringsdeskundige).
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijlucht.nl/boek/slikken-of-stikken/)

 

Iedereen autistisch (https://uitgeverijlucht.nl/boek/iedereen-autistisch/)

Door: Gijs Lauret

Officieel is autisme een ontwikkelingsstoornis met een negatieve invloed op het dagelijks functioneren. In Iedereen autistisch toont psycholoog Gijs Lauret aan dat in ieder mens kenmerken van autisme schuilen en laat hij zijn licht schijnen op zowel de kwaliteiten als de kwetsbaarheden die dat met zich mee kan brengen. Het boek beschrijft op analytische, humoristische en relativerende wijze de persoonlijke zoektocht van een psycholoog die op 41-jarige leeftijd een diagnose autismespectrumstoornis te verwerken krijgt.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijlucht.nl/boek/iedereen-autistisch/)

 

Dodelijke gekte (https://www.atlascontact.nl/boek/dodelijke-gekte/)

Door: Lotje Steins Bisschop Roselien Herderschee

Moord. Het is de definitieve misdaad. En moordenaars moeten we zo zwaar mogelijk straffen. Toch? Maar wat als de moordenaar denkt dat de duivel in hem zit? Of dat stemmen hem dodelijke opdrachten geven? Is de moordenaar dan nog wel verantwoordelijk voor zijn daad? In dit boek onderzoeken Lotje Steins Bisschop en Roselien Herderschee waar de grens van die verantwoordelijkheid ligt. Aan de hand van psychologische, juridische en filosofische inzichten bestuderen ze vele strafzaken. Hoe moeten we omgaan met mensen die in verwarde toestand iets verschrikkelijks doen? Van psychotische moordpartijen tot tbs-klinieken, van het verschil tussen moord en doodslag tot de vraag of er zoiets bestaat als de vrije wil – in dit met lef en toewijding geschreven boek brengen de auteurs je dichter bij iets wat we meestal op afstand proberen te houden: dodelijke gekte.
Meer informatie vind je hier (https://www.atlascontact.nl/boek/dodelijke-gekte/)

Lees hier de recensie van Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4300492/nieuws/dodelijke_gekte_over_moordenaars_met_een_stoornis.html?page=2)

 

Versla je somberheid (https://www.scrivomedia.nl/Versla-je-somberheid)

Door: Afke Teunen

Is het vreemd dat je je als tiener soms somber voelt? Nee, niet echt. Je lijf verandert, je hormonen slaan op hol en hoewel je al wel volwassen keuzes moet maken over je toekomstige werk, mag je niet zelf bepalen hoe laat je thuiskomt. Hoeveel meer verklaringen wil je hebben?
Somberheid hoort er helaas bij. Het is gewoon één van de vele gevoelens die we hebben. Het is natuurlijk wel erg vervelend als de stemming te lang blijft hangen. ’Versla je somberheid’ kan dan helpen. Het laat je zien waar je sombere gevoelens vandaan komen en wat je ertegen kan doen. En geen zorgen: ondanks het onderwerp is het een opvallend opgewekt boek.
Meer informatie vind je hier (https://www.scrivomedia.nl/Versla-je-somberheid)

 

ADHD, macht en misverstanden (https://uitgeverijlucht.nl/psyche/adhd-macht-en-misverstanden/)

Door: Laura Batstra

Ruim tien jaar geleden, in 2012, deed het boek Hoe voorkom je ADHD? Door de diagnose niet te stellen veel stof opwaaien. Laura Batstra schreef dit boek vanuit grote zorgen over het gemak waarmee kinderpsychiatrische classificaties en medicijnen uitgedeeld werden. Sinds 2012 is de ADHD-wereld voortdurend in beweging. Daarom verscheen in 2017 een grondig herziene en aangevulde update van Hoe voorkom je ADHD? onder de nieuwe titel ADHD: macht en misverstanden. Nu, zes jaar later, is er weer veel veranderd. Sommige invloedrijke ADHD-adepten van weleer zijn honderdtachtig graden gedraaid in hun visie, terwijl anderen vasthouden aan oude hersenmythes.
Meer informatie vind je hier (https://uitgeverijlucht.nl/psyche/adhd-macht-en-misverstanden/)

 

Lees hier eerdere afleveringen van De Bibliotheek (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/bibliotheek)

bibliothjeek bibliothjeek