Gedifferentieerd psychiatertarief voorlopig van tafel

De tariefdifferentiatie voor de vrijgevestigde psychiaters is van tafel. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven deze week beslist in een zaak die door de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP) was aangespannen tegen de NZa.

De tariefdifferentiatie houdt in dat de vrijgevestigde psychiater, als zijn inzet volgens het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ (LKS) noodzakelijk is, het psychiatertarief mag declareren. Als zijn inzet volgens het LKS niet noodzakelijk is geldt een lager tarief. Het College verklaarde het beroep van de NVvP gegrond. Er kan volgens het College namelijk niet goed worden bepaald wanneer de inzet van de psychiater noodzakelijk is. Het LKS is daarvoor niet geschikt. Het College oordeelde bovendien dat de tariefdifferentiatie onrechtmatig is, omdat deze in strijd is met het rechtszekerheidsbeginsel en het evenredigheidsbeginsel.

Verschillende tarieven

In het zorgprestatiemodel zijn de tarieven voor de vrijgevestigde psychiater gedifferentieerd. Dit betekent dat er verschillende tarieven zijn die aansluiten bij de aard van de zorg die de vrijgevestigde psychiater levert. In de praktijk houdt dit in dat wanneer een patiënt is aangewezen op de zorg van de vrijgevestigde psychiater er een ander tarief geldt dan wanneer deze psychiater een patiënt behandelt die ook door een andere zorgverlener kan worden behandeld. Om dit onderscheid te maken heeft de NZa gebruik gemaakt van het Landelijk Kwaliteitsstatuut GGZ dat door het Zorginstituut Nederland is vastgesteld. De NVvP is het niet eens met deze differentiatie. De rechter geeft de NVvP nu dus gelijk.

Passende zorg

Het zorgprestatiemodel is ontworpen om de bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg en de forensische zorg beter en eenvoudiger te maken. De wachttijden in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) zijn al geruime tijd te lang, aldus de NZa, die daarnaast ziet dat mensen met een complexe zorgvraag langer moeten wachten op zorg. Om de wachtlijsten in de ggz terug te dringen vindt de NZa het belangrijk dat zorgaanbieders passende zorg bieden en waar nodig patiënten doorverwijzen wanneer zij ergens anders beter op hun plek zijn.

De volledige uitspraak van de rechter is hier te vinden (https://uitspraken.rechtspraak.nl/#!/details?id=ECLI:NL:CBB:2023:506)

Lees ook andere artikelen over het zorgprestatiemodel (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/zorgprestatiemodel)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

wvggz wvggz