Onderzoek naar 'floating' als therapie voor anorexia nervosa veelbelovend

Een baanbrekende studie uitgevoerd door onderzoekers van het Laureate Institute for Brain Research in Oklahoma, heeft significante vooruitgang geboekt met een nieuwe techniek voor de behandeling van anorexia nervosa. De studie is gepubliceerd in eClinicalMedicine (https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00350-4/fulltext).

De onderzoekers identificeerden verschillende directe en langdurige effecten van floatation-REST (Reduced Environmental Stimulation Therapy) bij klinisch opgenomen patiënten met anorexia nervosa.
Floatation-REST,  ook bekend als ”float therapie”, houdt een niet-farmacologische behandeling in waarbij de patiënt drijft in een ondiep zwembad met warm water, verzadigd met Epsom zout, in een lichtdichte, geluiddichte, vocht- en temperatuur-gecontroleerde omgeving. De techniek wordt steeds vaker door het grote publiek gebruikt als middel om stress te verminderen.

In de studie meldden de klinisch opgenomen patiënten met anorexia nervosa onmiddellijke en herhaalde verminderingen van angst en ontevredenheid over het lichaamsbeeld in vergelijking met een vergelijkingsgroep van patiënten die gebruikelijke zorg ontvingen en waarvan de symptomen onveranderd bleven. Bovendien bleven de verbeteringen in het lichaamsbeeld in de floatation-REST groep minimaal zes maanden aanhouden.

Volgens psychiater Sahib Khalsa, senior auteur van de studie, biedt deze doorbraak een nieuwe therapeutische richting in de behandeling van anorexia nervosa, dat nog steeds moeilijk te behandelen is en een relatief hoog sterftecijfer kent. ”Angst is een veelvoorkomende samenkomst bij anorexia nervosa die niet goed reageert op standaard anxiolytische medicatie zoals benzodiazepines. De aanzienlijke angstvermindering die wordt teweeggebracht door float therapie bij deze patiënten suggereert dat deze techniek een goede mogelijkheden biedt om angst te behandelen via niet-farmacologische middelen bij anorexia nervosa. Verder onderzoek is nodig om de anxiolytische effecten van float therapie bij andere eetstoornissen te onderzoeken.”

Medeauteur Emily Choquette, klinisch psycholoog en postdoctoraal onderzoeker: ”Deze bevindingen leggen ook de weg vrij voor nieuwe behandelmethoden voor eetstoornissen die, in combinatie met traditionele behandelingen, kunnen helpen om diagnostische kenmerken van anorexia, die moeilijker te behandelen zijn, zoals lichaamsbeeld, te verlichten, Het betrouwbare en langdurige effect van floatation-REST op ontevredenheid over het lichaamsbeeld suggereert dat het bestudeerd kan worden als een middel om de effectiviteit van traditionele psychotherapieën te vergroten.”

Het volledige (Engelstalige) artikel is hier te vinden: Emily M. Choquette et al,The impact of floatation therapy on body image and anxiety in anorexia nervosa: a randomised clinical efficacy trial, eClinicalMedicine (2023). DOI: 10.1016/j.eclinm.2023.102173 (https://www.thelancet.com/journals/eclinm/article/PIIS2589-5370(23)00350-4/fulltext)

Lees ook andere artikelen over anorexia nervosa (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/anorexia)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

anorexia 3 anorexia 3