Eliminatiedieet niet effectiever dan gezonde voeding voor kinderen met ADHD

Helpt een dieet in de vermindering van ADHD-symptomen? Kan het al worden opgenomen in de behandeling van ADHD?

Het TRACE-onderzoek onderzoekt of diëten kunnen bijdragen aan vermindering van ADHD-symptomen. Onderzoekers vergeleken een ‘gezond’ dieet volgens richtlijnen van goede voeding van het Voedingscentrum met het eliminatiedieet. Het eliminatiedieet bevat geen voedselallergenen zoals koemelk, gluten en kunstmatige kleurstoffen. De voorlopige resultaten werden gepubliceerd in European Child and Adolescent Psychiatry (https://link.springer.com/article/10.1007/s00787-023-02256-y).

Aan het onderzoek namen 223 kinderen deel. 84 kinderen volgden vijf weken lang het eliminatiedieet. De andere groep, 81 kinderen, volgde het ‘gezonde’ dieet. De derde groep bestond uit 58 kinderen die de gebruikelijke zorg kregen, bestaande uit voorlichting, ouderbegeleiding en in sommige gevallen medicijnen.

Voorlopige resultaten

Wat bleek? Bij de derde groep die de gebruikelijke zorg kreeg, verminderden de ADHD-symptomen bij 58% van de kinderen. Een vergelijkbaar resultaat was te vinden bij de groep met het gezonde dieet. Het eliminatiedieet had een lager percentage.

Lichamelijke klachten verbeterden: zowel het gezonde dieet als het eliminatiedieet hielp om de lichamelijke klachten, zoals buikpijn en hoofdpijn, te verbeteren.

Slaapproblemen: het eliminatiedieet bewees behulpzaam bij het verminderen van slaapproblemen, in tegenstelling tot de derde groep die de gebruikelijke zorg kreeg.

Meer onderzoek nodig

Om goede uitspraken te doen, is er meer onderzoek nodig, schrijven de onderzoekers. Er zijn langetermijneffecten nodig om te kunnen kijken of dieetrichtlijnen in de behandeling van ADHD kunnen worden opgenomen.

Het TRACE-onderzoek

Het TRACE-onderzoek is opgezet door Karakter en het RIVM, vanuit belangstelling voor het behandelen van ADHD zonder medicijnen. In totaal werden 223 kinderen van 5 t/m 13 jaar onderzocht en in drie groepen onder verdeeld: een groep volgde een eliminatiedieet, een andere groep volgde een gezond dieet en een derde groep kreeg geen dieet, maar de gebruikelijke zorg. De kortetermijnresultaten van TRACE-onderzoek zijn nu te bekijken in European Child and Adolescent Psychiatry.
Het TRACE-onderzoek valt binnen het EU-onderzoeksproject en wordt gesubsidieerd door Eat2beNICE en VWS.

Het volledige (Engelstalige) artikel is hier te lezen (https://link.springer.com/article/10.1007/s00787-023-02256-y)

Bron: Kenniscentrum Kinder- en Jeugdpsychiatrie (https://kenniscentrum-kjp.nl/nieuws/eliminatiedieet-niet-effectiever-dan-gezonde-voeding-voor-kinderen-met-adhd/)

Lees ook andere artikelen over ADHD (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/adhd)

Lees ook andere artikelen over voeding en psychische problemen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/voeding)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

gezonde voeding gezonde voeding