Bedrijfsresultaten van grotere ggz-aanbieders is afgelopen jaar sterk gedaald

Vanaf 2022 is het Zorgprestatiemodel (ZPM), de nieuwe bekostiging voor geestelijke gezondheidszorg en forensische zorg, van toepassing. Het Zorgprestatiemodel kent eenvoudige zorgprestaties, die de daadwerkelijk geleverde zorg weerspiegelen en herkenbaar en controleerbaar zijn voor de patiënt. Ook zijn de administratieve lasten verminderd.

Voor het verkrijgen van inzicht in de financiële positie van GGZ-aanbieders (met een omzet van € 20 miljoen en meer), die grotendeels worden gefinancierd vanuit de Zorgverzekeringswet, hebben Kompas in Zorg en BS Health Consultancy de bedrijfsmatige resultaten in een factsheet op een rij gezet.

Het financiële resultaat is in 2022 ten opzichte van 2021 gemiddeld sterk afgenomen bij de GGZ-aanbieders. Het rendement (resultaat / totale opbrengsten) lag in 2022 gemiddeld op 0,8%. In 2021 was het gemiddelde rendement nog 2,4%. De bedrijfsopbrengsten zijn in 2022 met gemiddeld 2,6% toegenomen ten opzichte van 2021.

Personeelskosten

De personele kosten vormen met ongeveer 80% het overgrote deel van de bedrijfskosten van GGZ-aanbieders. In 2022 stegen de personele kosten, met gemiddeld 4,3%, harder dan de totale opbrengsten. De verwachting is dat deze grote kostenpost de komende jaren verder zal gaan stijgen: wanneer vacatures moeilijk vervulbaar blijken of personeelsleden langdurig ziek blijven, wordt veelal gebruik gemaakt van inhuur van tijdelijk personeel die niet-in-loondienst is bij de GGZ-aanbieders. De kosten van dit type personeel zijn vaak hoger dan de kosten van personeel wel in loondienst.
In 2022 bedroeg het percentage kosten uitbesteed werk en andere externe kosten ten opzichte van de totale personeelskosten 11,3%. In 2021 was dit percentage 10,6%.

In een factsheet hebben de onderzoekers per GGZ-aanbieder aangegeven wat de groei van de personele kosten was in 2022 ten opzichte van 2021 en wat het aandeel personele kosten ten opzichte van de totale opbrengsten in 2022 betrof. Zo was het aandeel personele kosten ten opzichte van de totale opbrengsten bij Molemann Mental Health in 2022 relatief hoog en bij ARQ Centrum ‘45 juist relatief laag. Bij ARQ Centrum ‘45 kan dit worden verklaard door de doorbelaste servicekosten (geboekt als algemene kosten) aan Stichting ARQ waar zij onderdeel van uitmaakt.

De Factsheet is hier te downloaden. (https://www.kompasinzorg.nl/resources/docs/factsheet-bedrijfsmatige-performance-ggz-aanbieders.pdf)

Lees hier meer artikelen over de financiële positie van ggz-instellingen (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/financiering)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

financiering GGZ 4 financiering GGZ 4