Denk bij sollicitaties goed na over wat je vertelt over je psychische problemen

Vooraf goed nadenken over wat je bij een sollicitatie wel en niet zegt over je psychische problemen,  wanneer je het zegt en tegen wie, het verdubbelt de kans dat je aan het werk komt en blijft. Dat is één van de conclusies uit recent promotieonderzoek van Kim Janssens. Ze werd begeleid door Margot Joosen, Jaap van Weeghel en Evelien Brouwers.

Voor mensen met psychische problemen is het vinden en behouden van werk vaak een uitdaging vanwege vooroordelen en discriminatie op de werkvloer. Het onderzoek van Janssens toont echter aan dat een stigma-awareness interventie veelbelovende resultaten boekt in het vergroten van reëmployment-kansen voor deze groep.

De interventie

Voor het onderzoek werden twee interventies ingezet. De eerste was voor deelnemers die al langere tijd een uitkering ontvingen, omdat zij wegens psychische problemen niet aan het werk kwamen. Zij kregen een gedrukte versie van de CORAL.NL (https://kenniscentrumphrenos.nl/kennisproduct/coral-beslishulp-is-waardevol-voor-personen-met-een-psychische-aandoening/), samen met twee infographics die een beknopte en vereenvoudigde versie van de CORAL.NL-tool bieden, speciaal ontworpen voor deelnemers met lees- of concentratieproblemen. Daarnaast werd er aan arbeidsspecialisten een training aangeboden over bewustwording van stigmatisering op de werkplek. Die training werd speciaal voor het onderzoek ontworpen.

Werk vinden en houden

Gedurende het onderzoek werden de primaire resultaten gemeten bij aanvang, na 3 maanden, 6 maanden en 12 maanden. Analyse van de gegevens toonde aan dat deelnemers in de experimentele groep significant betere resultaten behaalden dan de controlegroep.

Na zes maanden had maar liefst 51% van de deelnemers in de experimentele groep werk gevonden, terwijl dat in de controlegroep slechts 26% was. Na twaalf maanden had in de experimentele groep 49% nog steeds werk, terwijl dit percentage slechts 23% was voor de controlegroep.

De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de stigma-awareness interventie een sterk middel kan zijn om de arbeidskansen van mensen met psychische problemen te vergroten. Volgens de onderzoekers kan de relatief eenvoudige interventie een groot aantal werklozen in de maatschappij helpen re-integreren. Bovendien, stellen de onderzoekers, benadrukt dit het belang van het aanpakken van stigma en discriminatie op de werkplek:

Het onderzoek biedt ook hoop voor mensen met psychische problemen die op zoek zijn naar werk, en benadrukt het belang van een inclusieve en stigmavrije werkomgeving. Het is de moeite waard om te investeren in dergelijke interventies om de arbeidskansen van deze groep te vergroten en een positieve impact te creëren voor individuen en de maatschappij als geheel.
Evelien Brouwers, één van de begeleiders van het onderzoek, op LinkedIn: ”Deze mensen konden best werken met hun psychische aandoeningen, maar hadden kennelijk door het stigma gewoon de kans niet gekregen.”

Het hele (Engelstalige) onderzoek is hier te vinden (https://lnkd.in/euXjCFJ4)

Lees ook andere artikelen over stigmatisering. (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/stigma)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

richting (2) richting (2)