Dossier van ggz-cliënte door maar liefst 160 medewerkers ingezien

Medewerkers van de GGzE blijken vrijwel onbeperkt dossiers van cliënten in te hebben kunnen zien. Dat schrijft het Eindhovens Dagblad. Een cliënte van de instelling ontdekte dat zeker 160 medewerkers haar dossier hadden ingezien.

De vrouw had twee behandelaars bij de GGzE, de ggz-instelling voor de regio Eindhoven, maar ontdekte dat zeker 160 medewerkers haar dossier hadden ingezien. Ze diende in augustus vorig jaar een klacht in. Naar aanleiding van die klacht werd door GGzE een onderzoek ingesteld en beloofd de logging- en monitoring-procedure te herzien. Tegelijkertijd hield GGzE vol, dat de medewerkers die het dossier hadden bekeken, dit op grond van de hen toegekende autorisatie hebben gedaan en dat de toegang dus rechtmatig was.

Volgens het Eindhovens Dagblad (ED) is het onduidelijk of de onderzoekscommissie het GGzE-systeem User ook heeft getoetst aan de wettelijke regels voor de bescherming van medische dossiers. Zorginstellingen zijn al jaren verplicht om hun systemen zo in te richten dat alleen behandelaars inzage hebben in het dossier van cliënten. Dit om te voorkomen dat jan en alleman binnen een grote zorgorganisatie kan gaan rondsnuffelen in dossiers van bijvoorbeeld hun buurvrouw, ex of een bekende Nederlander.

De GGzE reageert niet op de vraag van het ED om inzage in het onderzoek. Ook de vrouw zelf kreeg slechts een mondelinge toelichting, aldus het ED. De huidige raad van bestuur van de GGzE ontkent dat alle 2400 medewerkers toegang hebben tot dossiers van alle 11.000 GGzE-cliënten. Alleen als een medewerker betrokken is bij de behande­ling of begelei­ding van de specifieke cliënt wordt deze geautori­seerd voor inzage. Wel erkent GGzE tegenover het ED dat het in een aantal gevallen mis is gegaan: ,,Alleen als een medewerker betrokken is bij de behandeling of begeleiding van de specifieke cliënt wordt deze geautoriseerd voor inzage. De afgelopen tijd zijn er gevallen geweest die niet voldoen aan deze norm. Daarop zijn maatregelen genomen.”

Bron, en voor het hele artikel:

Eindhovens Dagblad / Vanda van der Kooi (https://www.ed.nl/eindhoven/client-ontdekt-dat-zeker-160-ggze-medewerkers-in-haar-dossier-keken-vreselijk-dat-zoveel-mensen-over-mijn-traumas-konden-lezen~ad3f6de4/)

 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

GGzE GGzE