De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Deze week: ’De Psychologie van Geluk en Vrij Leven’ & ’VGCt podcast’


De Psychologie van Geluk en Vrij Leven. (https://open.spotify.com/show/3ydm2ZsG85HSABD8zxuv05)

Het is boven de 25 graden, heerlijk podcastweer, lekker loom in de tuin naar de inspanningen van anderen luisteren. Dit keer naar de podcast van Bas van Pelt; De Psychologie van Geluk en Vrij Leven, en let op de hoofdletters, want die lijken belangrijk. In deze one-man-podcast neemt van Pelt je vol enthousiasme mee in zijn visie op geluk en een vrij leven. Als je deze zelfhulpodcast goed tot je neemt en de oefeningen doet die hij je aanraadt, kan de hele GGZ wel inpakken! We moeten onszelf veranderen, en veel voelen, echt doorvoelen. Hij maakt vlotte afleveringen van  10 tot hooguit 15 minuten waarin hij je meeneemt in een bepaald onderwerp (-meer praten over seksueel misbruik, -het probleem zijn je ouders, de oplossing dat ben jij, -hoe kom je af van een depressie, -waarom trek je steeds de verkeerde partner aan?) hij schuwt daarbij de persoonlijke verhalen niet.  Hij vertelt, legt uit, geeft tips en dat alles in een Bert Visscherachtig tempo en enthousiasme. Of het je ligt, beoordeel je zelf, maar zijn begeisterung en het gegeven dat hij al 65 afleveringen online heeft staan zijn sowieso een vermelding waard. Probeer je niet te storen aan de openlijke reclame voor zijn seminars en trainingen of soms zelfs een irritante reclameblokje tussendoor, voor zijn eigen boek. Met korting, dat dan weer wel.

Hier vind je de aflevering over de angst voor afwijzing. (https://open.spotify.com/episode/5Gqud)


VGCt podcast (https://open.spotify.com/show/5xdZvRLyaDr14PaIURVXA9)

Iets serieuzer van aard zijn de VGCtpodcasts. Het is de podcastserie van de wetenschappelijke vereniging voor gedrags- en cognitieve therapieën. Er worden nieuwste wetenschappelijke inzichten over therapieën gedeeld, en meningen over behandelmethodes uitgewisseld. Kennisredacteur Mieke Ketelaars gaat in gesprek met verschillende experts. Ze stelt goede vragen, en vraagt door waar dingen niet helemaal helder zijn. Het is een interessante podcastserie waarbij er echt nieuwe methodes te horen zijn. Dat deskundigen het niet altijd eens zijn  met elkaar maakt het boeiend om naar te luisteren en een eigen mening te kunnen vormen hierover. De uitzendingen duren een klein half uur. Het luisteren waard!

Hier vind je de link naar de aflevering over persisterende depressies. (https://open.spotify.com/episode/3LTCZF9nyIy9QdUcKOpZwg)

Hier vind je eerder getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

podcast podcast