Jij gaat DOOD, graphic novel over Münchhausen by Proxy

Judith de Roos recenseert het boek van Nina Blom en Margreet de Heer

 

De titel van het boek van Blom is kort en krachtig. Het wordt nog extra benadrukt door een stripachtige tekening van een bang meisje in een achtbaan wat een flinke duw krijgt richting een neerwaartse spiraal. De tekeningen in het boek zijn gemaakt door Margreet de Heer. Zij weet op een simpele maar doeltreffende manier het waargebeurde verhaal van Blom weer te geven.

Blom blijkt slachtoffer van het Munchhausen bij Proxysyndroom van haar moeder. Tegenwoordig ook wel Pediatric Condition Falsification genoemd. Wat betekent dat haar zus en zij stelselmatig ziek werden gemaakt. Haar moeder verzon of verergerde klachten, gaf haar onterecht medicatie en hield haar thuis. Het ging zover dat er zelfs al over euthanasie werd gesproken.

Het boek leest als een trein. ‘In één ruk uit’, is hier echt van toepassing. Misschien wel juist omdat het zo’n ongelofelijk verhaal is, waarbij je als vanzelf met het meisje Nina uit het verhaal gaat meeleven. Blom weet heel zuiver te beschrijven hoe het proces gelopen is, en hoe het meisje verscheurd werd door alle acties van haar ouders, maar ook door hulpverleners die het niet zagen of niet doorpakte.

Blom blijkt een vrouw met een missie; Eerder schreef ze het boek ‘je bent een verschrikkelijk kind’ wat het verhaal van haar leven in een romanvorm omschrijft. Nu koos ze voor een graphic novel omdat ze zoveel mogelijk mensen wil bereiken. Ze wil dat iedereen kindermishandeling door falsificatie (KMdF) leert herkennen zodat kinderen tijdig gered worden.  Blom, die zelf pas op haar 14de een kinderarts trof die het doorhad, hoopt op deze laagdrempelige manier iedereen werkzaam in het onderwijs/zorg/hulpverlening wakker te schudden. Het boek wat via een crowdfunding tot stand kwam, sluit dan ook af met feiten, cijfers én tips wat te doen bij vermoedens van dit probleem.

Een schrijnend maar pakkend verhaal!

 Nina Blom & Margreet de Heer: Jij gaat DOOD. Graphic novel over Münchhausen by Proxy.
Uitgeverij Personalia,
208 pagina’s; € 24,99; ISBN 9789493234833.



Lees ook andere recensies van Judith de Roos en Johan Atsma (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/recensie)

 

jij gaat dood jij gaat dood