Branche en bonden akkoord over loonsverhoging in de ggz

Branchevereniging De Nederlandse ggz en de vakbonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ hebben ingestemd met een aanvullende loonsverhoging op de lopende cao ggz. Dat schrijven onder andere De Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2023/akkoord-over-aanvullende-loonsverhoging-ggz) en NU ’91 (https://www.nu91.nl/nieuws/leden-nu91-stemmen-in-met-salarisverhoging-cao-ggz/) . Al eerder was er een onderhandelingsakkoord bereikt, nu de leden van de brancheorganisatie en de bonden ook akkoord zijn, is het resultaat definitief.

De cao van de ggz-sector loopt weliswaar tot 1 januari 2025, maar volgens de brancheorganisatie wilden de leden van de Nederlandse ggz vanwege alle kostenstijgingen niet tot die tijd wachten met een loonsverhoging. Nu door de nieuwe ramingen van het CPB eind maart de loonruimte sterker blijkt te zijn gestegen dan verwacht, zijn de bonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ samen met De Nederlandse ggz om tafel gegaan om te onderzoeken hoe de salarissen van de medewerkers kunnen worden verhoogd.

Het akkoord houdt in:

1 november 2023 5 procent erbij, met een bodem van € 150,- en een plafond op € 300,-
1 augustus 2024 een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris
1 december 2024 4 procent erbij, met een bodem van € 120,- en een plafond op € 240,-.
Dit is bovenop de afgesproken 2 procent per 1 mei 2023 en 2 procent per 1 januari 2024.

Het kan alleen als financiers zich houden aan afspraken

”Van groot belang voor de uitvoering van deze afspraken is dat de financiers in de ggz (zorgverzekeraars, zorgkantoren, DJI en gemeenten voor Wmo en Jeugdwet) de door de nieuwe CPB raming beschikbaar gekomen loonruimte via de contractering daadwerkelijk inzetten in de ggz”, schrijft De Nederlandse ggz. ”Anders kan het voor ggz-aanbieders echt niet uit. De leden van de Nederlandse ggz zijn een flinke stap verder gegaan dan dat het huishoudboekje strikt genomen toelaat. Werkgevers vertrouwen erop dat de financiers zich houden aan de landelijke afspraken.”

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

geld geld