Staatssecretaris gaat omstreden autismebehandeling onderzoeken

Staatssecretaris van Ooijen gaat met behandelaren over een omstreden behandeling voor kinderen met autisme, heeft hij de Kamer dinsdag laten weten. Hij wil vooral uitzoeken waar de beweerde effectiviteit op is gebaseerd.

De behandeling voor kinderen met autisme roept veel verontwaardiging en woede bij ouders op. Ze vergelijken het met homogenezingstherapie. In een online petitie (https://petities.nl/petitions/verbied-conversietherapie-van-aba-voor-autisme?locale=nl), die in de afgelopen weken 2400 keer is ondertekend, pleiten ouders voor een verbod op een behandeling voor kinderen met autisme. Het LBVSO, de belangenorganisatie van leerlingen in het voortgezet speciaal onderwijs, ontving afgelopen jaar 450 klachten van ouders en kinderen over de behandeling, die sterk in opkomst is in Nederland.

Het gaat om behandelingen, die vallen onder de noemer Applied Behavior Analysis oftewel ABA. Deze trainingen moeten kinderen met autisme alledaagse vaardigheden leren en autistisch gedrag zoals ongecontroleerd bewegen of het vermijden van oogcontact afleren.

Kwakzalverij

Vanuit de Tweede Kamer klinken ook zorgen over het grote aantal onbevoegde therapieën dat plaatsvindt. Rens Raemakers (D66) wil dat Van Ooijen streng optreedt tegen ‘kwakzalverij’ door onbevoegde ABA-behandelaren. Hij vraagt zich ook af in hoeverre er gesproken kan worden van effectiviteit als een groot deel van de behandelde kinderen de ABA-behandeling als traumatisch ervaren.

Lees ook: Verontwaardiging over ’autismegenezingstherapie’, ouders starten petitie (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4239058/nieuws/verontwaardiging_over_autismegenezingstherapie_ouders_starten_petitie.html?page=1)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

Kind Kind