Tariefmaatregel voor ggz in de Wlz van tafel: cliëntenkoepel is tevreden

”Sinds de rechtstreekse toegang tot de Wlz voor mensen met een psychische aandoening mogelijk is gemaakt, is sprake van een (aanhoudend) hoger dan verwachte instroom van deze groep mensen in de Wlz. Deze ontwikkeling sluit niet aan bij de breed gedragen visie dat de meeste mensen met een psychische aandoening gebaat zijn bij herstelgerichte zorg en ondersteuning die zo dicht mogelijk bij de eigen leefomgeving wordt geboden. Ook staat de houdbaarheid van de zorg in de Wlz hierdoor onder druk, zowel in termen van personele inzet als in financiële zin.”
Dat schrijven Minister Helder en Staatssecretaris van Ooijen in een brief aan de Tweede Kamer.

De bewindslieden hebben de afgelopen maanden intensief overleg gevoerd en samengewerkt met de partijen betrokken bij de langdurige ggz en beschermd wonen - de Nederlandse ggz, Valente, MIND, de VNG en ZN (hierna: de partijen) - over de hoge instroom van mensen met een psychische aandoening in de Wlz en de gevolgen daarvan.

Voor de korte termijn zijn de volgende doelstellingen opgesteld

- Beter duiden van de toegangscriteria tot de Wlz voor mensen met een psychische aandoening
- Met een regioaanpak gezamenlijk passende zorg en ondersteuning bepalen voor mensen die behoefte hebben aan langdurige ggz op het snijvlak van de Wlz en de Wmo
- Afgeven van langer durende Wmo-beschikkingen voor beschermd wonen en intensieve ambulante begeleiding.

Voor de langere termijn lopen nog verkenningen: ”VWS is reeds gestart met een juridische en beleidsmatige verkenning van mogelijke wettelijke aanpassingen in de Wlz en in de Wmo die haalbaar zijn en ondersteunend zijn aan de doelstellingen van de bestuurlijke afspraken.”

Patiëntenkoepel MIND schrijft in een persbericht vooralsnog tevreden te zijn met de afspraken, vooral omdat wordt ingezet op kwaliteit. Vanwege de hogere kosten, wilde de minister eind 2022 nog ingrijpen door een lagere vergoeding voor de zorg toe te passen. Deze tariefmaatregel nu van tafel.

VWS gaat de resultaten samen met de partijen nauwlettend monitoren en periodiek bespreken. Begin 2024 wordt de balans met partijen opgemaakt in relatie tot de doelstelling en het beoogde effect.

De brief aan de Kamer is hier te downloaden. (https://www.tweedekamer.nl/kamerstukken/brieven_regering/detail?did=2023D21635&id=2023Z09018)

Lees hier de vierdelige serie die Nic Vos de Wael schreef over de Wlz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/serie%20wlz)

Lees hier andere artikelen over de Wlz (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/wlz)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).


 

financiering GGZ 1 financiering GGZ 1