Verdeeld enthousiasme over onderhandelingsakkoord loonsverhoging ggz

Sociale partners in de ggz zijn tot een uitkomst gekomen over een aanvullende loonsverhoging op de lopende CAO. De komende periode worden de achterbannen hierover geraadpleegd. De raadpleging duurt tot begin juni. Dat schrijft De Nederlandse ggz (https://www.denederlandseggz.nl/nieuws/2023/aanvullende-loonsverhoging-ggz).

De cao van de ggz-sector loopt weliswaar tot 1 januari 2025, maar volgens de brancheorganisatie wilden de leden van de Nederlandse ggz vanwege alle kostenstijgingen niet tot die tijd wachten met een loonsverhoging. Nu door de nieuwe ramingen van het CPB eind maart de loonruimte sterker blijkt te zijn gestegen dan verwacht, zijn de bonden FNV, CNV, NU’91 en FBZ samen met De Nederlandse ggz om tafel gegaan om te onderzoeken hoe we de salarissen van de medewerkers kunnen worden verhoogd.

Het onderhandelingsakkoord houdt in:

1 november 2023 5 procent erbij, met een bodem van € 150,- en een plafond op € 300,-
1 augustus 2024 een eenmalige uitkering van 1 procent van het jaarsalaris
1 december 2024 4 procent erbij, met een bodem van € 120,- en een plafond op € 240,-.
Dit is bovenop de afgesproken 2 procent per 1 mei 2023 en 2 procent per 1 januari 2024.

Het kan alleen als financiers zich houden aan afspraken

”Van groot belang voor de uitvoering van deze afspraken is dat de financiers in de ggz (zorgverzekeraars, zorgkantoren, DJI en gemeenten voor Wmo en Jeugdwet) de door de nieuwe CPB raming beschikbaar gekomen loonruimte via de contractering daadwerkelijk inzetten in de ggz”, schrijft De Nederlandse ggz. ”Anders kan het voor ggz-aanbieders echt niet uit. De leden van de Nederlandse ggz zijn een flinke stap verder gegaan dan dat het huishoudboekje strikt genomen toelaat. Werkgevers vertrouwen erop dat de financiers zich houden aan de landelijke afspraken.”

Bonden zijn gematigd enthousiast

Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: (https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/zorg-welzijn/2023/05/meer-loon-voor-medewerkers-ggz-dankzij-aanvullende)”De torenhoge inflatie en de zwaarwegende omstandigheden waarmee de ruim 100.000 ggz-medewerkers te maken hebben, maken een aanzienlijke loonsverhoging noodzakelijk. Dat medewerkers tijdens de onderhandelingen zelf een petitie waren gestart die in korte tijd meer dan tienduizend handtekeningen opleverde, tekent de noodzaak. We zijn blij dat we er ondanks moeizaam overleg met de werkgevers zijn uitgekomen.”

NU’91 is minder enthousiast: (https://www.nu91.nl/nieuws/nu91-gemengde-gevoelens-over-salarisvoorstel-ggz/) ”NU’91 heeft gemengde gevoelens over de uitkomst van het overleg met werkgeversorganisatie de Nederlandse ggz over een salarisverhoging voor verpleegkundigen en verzorgenden in de geestelijke gezondheidszorg. Door het voorstel gaan de middengroepen er enerzijds namelijk globaal rond de 13,7% op vooruit en krijgen zij in augustus 2024 nog een éénmalige uitkering van 1%. Anderzijds is dit minder dan wat er eerder in de cao’s voor andere sectoren, zoals de ziekenhuizen en umc’s, werd bereikt. NU’91 legt het bod van de werkgevers dan ook neutraal aan haar leden voor, omdat het immers om hún portemonnee gaat.”

FBZ heeft vooral bezwaar (https://www.fbz.nl/nieuws/2023/bod-voor-extra-salarisstijging-ggz/) tegen het onderscheid tussen functiegroepen, namelijk dat lagere inkomensgroepen meer compensatie krijgen dan hogere inkomensgroepen. FBZ vindt dat de cao-tafel niet de plek is waar je inkomenspolitiek bedrijft: dat gebeurt al via de fiscus. Daarnaast maken we ons zorgen over de mogelijke impact op het gevoel van waardering. De afgelopen jaren zijn zorgprofessionals in de ggz (met name psychiaters) uit dienst getreden om zich vervolgens als zzp’er te laten inhuren.

Het standpunt van de CNV was vandaag (nog) niet bij ons bekend.

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

 

geld geld