Gevluchte Oekraïner kan binnenkort waarschijnlijk terecht bij Oekraïnse psycholoog

Gevluchte Oekraïners kunnen in Nederland waarschijnlijk binnenkort terecht bij Oekraïense psychologen die zelf ook zijn gevlucht. Dat schrijft staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) in een brief aan de Tweede Kamer (https://www.rijksoverheid.nl/documenten/kamerstukken/2023/05/12/tk-traject-inzet-oekraiense-psychologen). Het mes snijdt daarbij volgens de Staatssecretaris aan twee kanten: Enerzijds de groep Oekraïense psychologen zoveel mogelijk binnen hun eigen werkveld inzetten zodat hun kennis en kunde niet onbenut blijft en anderzijds geestelijke gezondheidszorg op een laagdrempelige manier toegankelijk maken voor zorgbehoevende ontheemden uit Oekraïne, ook om verergering van klachten te voorkomen.

Samenwerking

Het Ministerie zal daarbij vooral samenwerken met Empatia en LOOP. Het consortium Empatia (VluchtelingenWerk Nederland, OPORA Foundation en PsyGlobal), is de partij die Oekraïense psychologen gaat begeleiden bij het proces van diplomawaardering, de matching met een geschikte werkplek (curatief en preventief) en de matching met zorgbehoevende ontheemden.
Empatia gaat zorg dragen voor de training, ontwikkeling en plaatsing van Oekraïense psychologen in de geestelijke gezondheidszorg. Tevens zullen zij voorzien in de opleiding van professionals in de preventieve zorg, die vervolgens inzetbaar zijn binnen bijvoorbeeld een gemeente of een GGD.

Het LOOP (Loket Ontheemden Oekraïne Psychosociale Hulpverlening) is het bovenregionale informatie- verwijs- en adviescentrum voor partijen die in contact staan met ontheemden uit Oekraïne zoals gemeenten of zorgaanbieders. Het LOOP bundelt relevante informatie, kennis en netwerken op het vlak van
psychosociale hulpverlening (PSH) en maakt dit toegankelijk voor belanghebbenden. Professionals en betrokken partijen kunnen er terecht met vragen, voor het vinden van het juiste PSH-aanbod bij hun vraag en voor een betrouwbaar beeld van de psychosociale situatie in de opvang.
Het LOOP is een samenwerkingsverband van ARQ, de GGD’en, GGD GHOR Nederland, branchevereniging de Nederlandse GGZ, het NIPV, Nivel, OPORA Foundation, PsyGlobal, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis
en VluchtelingenWerk Nederland.

Lees ook: Mentale hulp aan vluchtelingen uit Oekraïne: voor en door Oekraïners (https://www.ggztotaal.nl/nw-29166-7-4188750/nieuws/mentale_hulp_aan_vluchtelingen_uit_oekraine_voor_en_door_oekrainers.html?page=0)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

oekraïne oekraïne