Effecten van een gedigitaliseerde werkomgeving op de mentale gezondheid

VU-hoogleraren Marit Sijbrandij (Klinische Psychologie) en Mark van Vugt (Organisatiepsychologie) hebben een subsidie binnen het EU/Horizon programma van 1,2 miljoen euro ontvangen om de effecten van de gedigitaliseerde werkomgeving op de mentale gezondheid van werknemers te bestuderen, met het oog op het vergroten van de mentale weerbaarheid.

Het onderzoek is onderdeel van de studie ‘I’m At Work’ in Europa over werk en geestelijke gezondheid. Geestelijke gezondheidsproblemen zoals depressie en angst treffen de helft van de beroepsbevolking in Europa en leiden tot aanzienlijke financiële kosten als gevolg van productiviteitsverlies.

Sijbrandij: “In Nederland krijgt ongeveer 20% van de medewerkers te maken met mentale gezondheidsproblemen, variërend van stress en burn-out tot depressie en angststoornissen. Dit heeft niet alleen een negatieve invloed op de betrokken werknemer, maar kan ook leiden tot hogere ziekteverzuimcijfers en verminderde productiviteit op de werkvloer.”

Nadelen digitalisering

Nederland is één van de meest gedigitaliseerde landen in Europa qua werkomgeving en werken-op-afstand is in de coronacrisis steeds populairder geworden. Naast de voordelen qua flexibiliteit zijn er mogelijk ook nadelen verbonden aan werken-op-afstand, met name een verminderde sociale betrokkenheid, isolatie, digitale stress en uitputting die kunnen leiden tot mentale gezondheidsklachten.

Van Vugt: ‘Dat is wellicht nog het meest merkbaar in MKB-bedrijven die niet altijd over voldoende middelen en expertise beschikken om de digitale transitie te ondersteunen. Dit 5-jarig onderzoeksproject kijkt naar de effectiviteit van twee typen interventies binnen MKB-Nederland. Allereerst wordt een door de WHO (World Health Organization) gecertificeerde leiderschapstraining geïmplementeerd om de kennis en competenties van managers in het herkennen en omgaan met mentale klachten van werknemers te vergroten. Ten tweede wordt de effectiviteit onderzocht van een digitaal stressmanagementprogramma voor werknemers.”

Samenwerking

Het project is een samenwerking tussen onderzoekers van Klinische Psychologie (Marit Sijbrandij, en Anke Witteveen) en Organisatiepsychologie/Amsterdam Leadership Lab (Mark van Vugt en Sanne Feenstra) en maakt onderdeel uit van een Europese consortium-subsidie (ADVANCE) van ruim 9 miljoen euro naar preventie-onderzoek op het gebied van de mentale gezondheid bij kwetsbare populaties in de EU. 

Bron: VU (https://vu.nl/nl/nieuws/2023/1-2-miljoen-voor-onderzoek-naar-effecten-digitalisering-op-mentale-gezondheid)

-----------------------------------------------------------------------------------------

Vind je dit interessant? Misschien is een abonnement op de gratis nieuwsbrief dan iets voor jou! GGZ Totaal verschijnt tweemaal per maand en behandelt onderwerpen over alles wat met de ggz te maken heeft, onafhankelijk en niet vooringenomen.

Abonneren kan direct via het inschrijfformulier (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89775/pagina/abonneren.html), opgeven van je mailadres is voldoende. Of kijk eerst naar de artikelen in de vorige magazines (http://www.ggztotaal.nl/pg-29166-7-89779/pagina/e-magazine.html).

eHealth 3 eHealth 3