De Podcasts

Door: Judith de Roos

Tips over fijne, interessante of misschien wel schurende podcasts in de wereld van de GGZ

 

Deze week: ‘Mentale Veerkracht’ van GGNet & OCDpodcast, van Menno Oosterhoff en Youri Nogré


GGNet, mentale veerkracht. (https://open.spotify.com/show/5ZtpLZLmAri6ug3iRpTKZN)

Dit maal sprong de podcastserie ‘Mentale Veerkracht’ van GGNet eruit. In deze serie ligt de nadruk erop hoe je als naaste omgaat met mentale kwetsbaarheid van een dierbare. In afleveringen van een kwartier tot half uur gaat Jody Ras (geestelijk verzorger binnen GGNet) in gesprek met zowel naasten als ervaringsdeskundigen die bij GGNet worden ingezet. We horen hoe zij werken en hoe deze hulp ervaren wordt door de naasten.

Er ontstaan mooie gesprekken en het belang van een luisterend oor voor naasten wordt inzichtelijk gemaakt. Leuk detail is dat Ras altijd vraagt naar het toekomstperspectief van de geïnterviewde. Het luisteren waard!

In aflevering 1 hoor je Erik en Liesbeth (https://open.spotify.com/episode/1InbW93ubWQD5DdCZ2a5zF), die te maken hebben met een ouder die worstelt met diens mentale gezondheid. In aflevering 2 luister je naar ervaringsdeskundigen Iris en Martha, die haar vanuit GGNet ondersteunen. (https://open.spotify.com/episode/5TPhctBA4nXrvD49b0ZWeT)

OCDpodcast (https://open.spotify.com/show/5D4K1dWgnRFTByW0OTNaFv)

In deze podcastserie bespreken psychiater Menno Oosterhoff en Youri Nogré in ongeveer 10 minuten één onderwerp binnen dwang en angsstoornissen. Het is voor hen een ultieme poging om niet uit te wijden over van alles en nog wat.

Mocht je niet houden van korte afleveringen dan hebben de heren ook nog 50 afleveringen staan van ‘god zegene de greep’ over het boeiende onderwerp OCD. Ze zijn beiden uiterst bekend met de stoornis. Nogré was daarnaast jaren patiënt bij Oosterhoff. Met een charmante accent (Twents?) bevraagt Oosterhoff zijn gasten, Nogré sluit mooi aan op de gesprekken, hij herkent veel dingen en is niet te flauw om voorbeelden uit de eigen doos te vertellen. Interessante serie!

OCD Podcast, aflevering 1: de O van Obsessie (https://open.spotify.com/episode/7FXPy7DJieWptjs3gO5m69)

Hier vind je eerdere getipte podcasts (https://www.ggztotaal.nl/tp-29166-2/podcast)

 

 

podcast podcast